Advertentie
Liever lokaal
STEUN JE BOEKHANDEL
Koop je boeken bij je lokale boekhandel.
Volg je favoriete boekhandel nu ook op Hebban.

Log in om je boekhandel te kiezen
5 0 4 1 3 0 2 0 1 0

Liever lokaal

1

Gelezen 1 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 2 Favoriet 0 Recensies 1
Culinair Artikelen 8   Topics 0

Met een voorwoord van Carlo Petrini, oprichter en voorzitter van Slow Food

Eten volgens de seizoenen en uit de nabije omgeving. Weten wat je eet en op zoek gaan naar het verhaal achter het eten. Dat is waar dit boek over gaat. De meeste kookboeken geven recepten voor producten die voorradig zijn in de winkel, de keukenkast, de koelkast en de diepvries. Maar is het niet logischer om uit te gaan van de producten die erom vragen om nu opgegeten te worden, van dat wat het land of de zee op dit moment te bieden heeft? Je kunt tegenwoordig allerlei alerts op je telefoon krijgen, van hooikoorts tot filemeldingen, maar vreemd genoeg niet: ‘de asperges bij boer Harmsen zijn nu op hun mooist!’

Liever lokaal is het eerste boek dat het hele jaar rond voor elke dag opnieuw de vraag stelt: wat is er vandaag voorradig uit de natuur of van het veld en vraagt erom gegeten te worden? Champignons kunnen het hele jaar door in het donker gekweekt worden, maar er zijn elke maand verse wilde paddenstoelen of gekweekte soorten bij de leverancier te krijgen. En hetzelfde geldt voor vis, kaas, vlees en vele andere producten. Eten wat de nabije omgeving en het seizoen te bieden hebben hoeft beslist niet duurder te zijn. Het vraagt alleen om een andere benadering. De knop omzetten. Juist de sperziebonen uit Kenia zijn vaak duurder – om over de vervuilende food miles niet te spreken. Lokale producten zijn duurzamer, met meer zorg geproduceerd, zorgen voor meer biodiversiteit, hebben meer terroir en wellicht ook meer smaak! Er zit in ieder geval meer verhaal achter.

Annette van Ruitenburg is een culinaire duizendpoot. Zij is initiatiefnemer en voorzitter van Slow Food Texel en schreef eerder al succesvolle kookboeken samen met fotografe Ruth de Ruwe, onder andere over vergeten groenten en over Texel en de andere Waddeneilanden.
René Zanderink is bioloog en journalist. Hij adviseert over (agro)biodiversiteit en is lid van de commissie Ark van de Smaak van Slow Food Nederland.

+


Genre
Culinair
Eten en drinken algemeen
Aantal pagina’s
432
Uitgeverij
Fontaine Uitgevers B.V.
Eerste editie
20 november 2014
Laatste editie
30 september 2014
ISBN
9789059564893


Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners


Recensies (1)

Keuze van de redactie

Terroir uit Nederland

door: Kitchen Table Happiness 1 like

Zo, eerst maar eens een misverstand uit de weg ruimen. Voor Slow Food hoef je niet altijd uren de tijd te hebben, dat bewijst Liever Lokaal met een aantal snelle recepten. Wat heeft slow food met Liever Lokaal te maken? Nou, ze delen een aantal uitgangspunten: eten volgens de seizoenen en ervoor...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Reacties op: Liever lokaal

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.

Gesponsorde boeken