Advertentie

Lucas Roelfsema, een chronolgie van zijn leven

0

Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 0
Non-fictie   Topics 0
Tijdens het decennialange onderzoek naar de deelnemers aan de eerste Nederlandse vredesmissie – van 1913-1914 in Albanië – kwam de auteur vele militairen tegen met een kleurrijke levensloop. In reeds gepubliceerde titels over de missie, Nederlandse militairen in een Albanees wespennest, 1913-1914 en Thomson – De media majoor, kwam heel de missie aan bod. In: Gerard Anne Mallinckrodt, een chronologie van zijn leven. En: Honderd dagen in handen van Albanese rebellen. De brieven van kapitein Henk Reimers uit Elbasan, 1914, de levens van twee andere militairen.

Met deze publicatie over Lucas Roelfsema sluit J.G. Zonne zijn publicatiereeks over de Nederlandse missie af. De auteur raakte geïntrigeerd door deze cavalerist omdat hij tijdens de Eerste Wereldoorlog, tijdens welke Nederland wel gemobiliseerd maar neutraal was, dagboekaantekeningen bijhield. Zij bieden een onthullend kijkje in het leven van alledag van deze militair. Hoewel hij zijn persoonlijke gevoelens of meningen spaarzaam prijsgeeft en zich slechts summier uitlaat over zijn latere verhouding met Willy Bengen, schrijft hij wel met regelmaat over zijn soms hevige hoofdpijnen, maagkrampen en consulten bij dokter en tandarts. Zijn einde is niet anders dan tragisch te noemen.

Roelfsema was een begenadigd tekenaar: achterin het boek zijn van hem 29 tekeningen opgenomen.

J.G. Zonne (1950) rondde in 2003 Kroniek van het Geslagt ‘Sonne’ af, met een onderzoek naar een familielid van hem dat deelnam aan de vredemissie in Albanië, J.H. Sonne. Dat was zijn eerste publicatie. Bijna twintig jaar later sluit hij de reeks af met een chronologie van het leven van Roelfsema, zijn vijfde publicatie over de missie.
+


Genre
Geschiedenis & Politiek
Moderne geschiedenis (1870-heden)
Aantal pagina’s
298
Uitgeverij
Zonne Publicaties
Eerste editie
15 maart 2021
Laatste editie
15 maart 2021
ISBN
9789076905020


Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners

Advertentie


Reacties op: Lucas Roelfsema, een chronolgie van zijn leven

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.