Advertentie

Noem geen namen

0

Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 1 Favoriet 0 Recensies 0
Young adult   Topics 0
Noem geen namen is het YA-debuut van historicus en presentator Astrid Sy over drie jonge vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen uit handen van de nazi’s redden. Astrid kwam op het idee voor dit boek toen ze las over de moedige jonge vrouwen en mannen die in de oorlog betrokken waren bij het smokkelen van opgepakte Joodse kinderen in de Crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam.

Rosie is kinderverzorgster en woont bij haar ouders in Amsterdam-Oost, een levendige Joodse buurt. Kaat studeert rechten en is lid van het Amsterdamse studentencorps.
Wanneer de oorlog uitbreekt, moet Rosie een moeilijke keuze maken: blijft ze bij haar ouders of gaat ze de kinderen van opgepakte Joden helpen? Kaat komt in aanraking met een studentengroep die zich het Utrechts Kindercomité noemt. Daar leert ze Josephine kennen. Rosie, Kaat en Josephine raken betrokken bij het smokkelen van Joodse kinderen. Wat volgt is een lange, gevaarlijke weg die begint bij een crèche aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam.

Astrid Sy is behalve historicus, presentator (Andere Tijden) en schrijver ook als onderzoeker betrokken bij het Nationaal Holocaust Museum. In haar boek neemt ze de lezer mee naar een tijd waarin gewone, jonge mensen uitzonderlijke keuzes moesten maken en hun leven in de waagschaal stelden voor kinderen van wie ze zelfs niet eens de namen kenden…
+


Genre
Young Adult
Fictie 15+
Aantal pagina’s
512
Uitgeverij
Luitingh Sijthoff
Eerste editie
20 april 2021
Laatste editie
20 april 2021
ISBN
9789024592623 , 9789024592630


Boekinformatie wijzigen

Advertentie


Reacties op: Noem geen namen

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.