Advertentie
Opzettelijk ziek

Opzettelijk ziek

0
Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 0
Non-fictie   Topics 0
'Het was nooit mijn bedoeling om mezelf pijn te doen of blijvend letsel toe te brengen. Ik was juist heel bang voor pijn, maar zodra ik uit het ziekenhuis was ontslagen, kreeg ik heimwee.'

Hoe herken je de nagebootste stoornis?
Iedereen heeft wel eens een ziekte overdreven of geveinsd om aandacht te krijgen. Er zijn ook uitwassen van dit verschijnsel: mensen die zichzelf daadwerkelijk ziek maken om zorg en aandacht te krijgen. Zo'n opzettelijk opgewekte ziekte zet alle relaties onder druk, niet in de laatste plaats die met zorgprofessionals. Hoe herken je een nagebootste stoornis en hoe begeleid je je patiënt hierin? In het boek Opzettelijk ziek geven experts Marc Feldman en Gregory Yates een compleet beeld van deze stoornis en de mogelijke behandeling ervan.

Vertrouwensbreuk bij het syndroom van Münchhausen
Patiënten met een nagebootste stoornis (ook wel het syndroom van Münchhausen genoemd) trekken aandacht door zichzelf, of een naaste, ziek te maken. Als niet wordt ingegrepen, wordt de misleiding een levensvervulling op zich. Alles draait om het ziek-zijn. Een opzettelijk opgewekte ziekte heeft een grote impact op de omgeving en schaadt de vertrouwensrelatie, vooral tussen arts en patiënt. Als arts, psychiater of psycholoog is de aanname dat patiënten correcte informatie geven, de basis van de behandelrelatie. Nagebootste ziekte vraagt om een heroriëntatie van de manier waarop de behandelaar zijn vak uitoefent, aldus Feldman en Yates. Opzettelijk ziek is daarbij een onmisbare leidraad. Een nagebootste stoornis in de praktijk herkennen, is namelijk niet eenvoudig.

Inzicht in de nagebootste stoornis
Hoe onderscheid je een nagebootste ziekte van psychosomatische klachten? En wanneer trek je het verhaal van je patiënt in twijfel? Feldman en Yates geven niet alleen vanuit medisch perspectief maar ook vanuit het perspectief van de patiënt inzicht in deze gecompliceerde stoornis. Ze beschrijven hoe nagebootste ziekte ontstaat, hoe je als arts omgaat met liegen en welke impact het heeft op familie en vrienden. Ook medische kindermishandeling, ook wel münchhausen-by-proxy genoemd, waarbij ouders hun kinderen ziek maken, komt daarbij aan de orde. Een apart hoofdstuk is volledig gewijd aan de behandeling van de stoornis.

Voor wie is dit boek?
Opzettelijk ziek, dat de vertaling is van Dying to be ill, is het eerste boek over nagebootste ziekte dat de stem van de patiënt en zijn naasten laat horen. Het boek staat vol met persoonlijke - soms schokkende - verhalen van patiënten en biedt praktische handvatten voor zorg- en ggzprofessionals.
Genre
Gezondheid & Psychologie
Uitgeverij
Boom
Laatste editie
18 maart 2020
ISBN
9789024432233
+

Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic