Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Schepper van het vrijheidsbeeld

Weinig kunstenaars hebben zo'n invloed gehad op ons wereldbeeld als Frédéric Auguste Bartholdi. In de tijd waarin hij leeft en werkt, ruwweg tweede helft 19e eeuw, breekt de moderne tijd pas echt door. De Industriële Revolutie trekt vanuit Engeland over het Europese continent met de belofte van een betere toekomst: trein, stoomboot, telegrafie, fotografie, riolering, drinkwatervoorziening, elektriciteit en nog veel meer. Bartholdi maakt het niet alleen mee, maar is er ook vaak bij betrokken. De aanleg van het Suezkanaal en de Frans-Pruisische oorlog, bepalend voor de machtsbalans begin 20e eeuw. De opkomst van Amerika als wereldmacht. In Frankrijk de ondergang van monarchie en keizerrijk en de opkomst van de republiek met een vrije en pluriforme pers. De sloop van het oude en opbouw van het nieuwe Parijs, de stad zoals we haar nu kennen. Bartholdi kent veel van de hoofdrolspelers persoonlijk, onder wie keizer Napoléon III, president Ulysses S. Grant, onderkoning Ismaïl Pacha, Léon Gambetta, Ferdinand de Lesseps, Giuseppe Garibaldi, Gustave Eiffel en Victor Hugo. Mede door zijn Nederlandse leermeester Ary Scheffer groeit hij uit tot een artiest die via zijn creaties ideeën en idealen uitdrukt, maar die ook de monumentale beeldhouwkunst nieuw leven inblaast. Als zijn enorme Vrijheidsbeeld - een ongekend hoogstandje van techniek en het resultaat van een dramatisch gevecht - eind 1886 in de haven van New York wordt geïnaugureerd, is hij zelfs een tijdje de beroemdste kunstenaar ter wereld. Hij inspireert velen onder wie Auguste Rodin en Albert Schweitzer. En toch ... Begin 21e eeuw kennen nog maar weinigen deze cruciale historische episode en de actieve rol die deze integere, hardwerkende en veelzijdige man hierin heeft gespeeld. In deze biografie, de eerste in Nederlandstalig gebied, maakt de lezer daarom niet alleen kennis met de fascinerende levensloop van de productiefste beeldhouwer van zijn tijd maar ook met die uiterst boeiende tijd zelf.

Over de auteur
Drs. Jean-Philippe van der Zwaluw (1963) studeerde staatkundige economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en werkte jarenlang als journalist en redacteur bij kranten en vakbladen. Eerder verschenen van zijn hand Het Grote Geheim (1990), De Vergetenen (1996), een oorlogstrilogie over Rotterdam-Heijplaat (2010-2013), Ik kom aan, ik groet opnieuw Erasmus en de Maas (2011) en Pioniers van Charlois (2013).

Toon details

Schrijf een recensie

Is Schepper van het vrijheidsbeeld het boek voor jouw Reading Challenge?
Op naar de challenge

Populaire boeken in hetzelfde genre

Boeken van dezelfde auteur

Reageren op Schepper van het vrijheidsbeeld

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie.