Advertentie

Sporen van het slavernijverleden in Fryslân

0

Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 0
Non-fictie   Topics 0
De belangstelling voor ons slavernijverleden is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. De komende tijd worden meerdere exposities aan deze thematiek gewijd, terwijl de plannen voor een nationaal slavernijmuseum langzaam maar zeker vorm krijgen.

Eerder deed Barbara Henkes samen met een team van onderzoekers, archiefmedewerkers en studenten van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek naar sporen van het slavernijverleden in Groningen. Nu is Friesland aan de beurt.

Dit boek presenteert de betrokkenheid van Friesland bij het koloniale verleden en de daarmee verbonden slavernij op toegankelijk wijze. Korte geschiedenissen van Friese slaveneigenaars en plantagedirecteuren, van scheepslieden, winkeliers en fabrikanten die profiteerden van slavenarbeid, van zwarte knechten bij de Friese elite en van Friese tegenstanders van de slavernij worden verbonden aan locaties in de regio. Deze locaties zijn opgenomen in een viertal stadswandelingen (in Leeuwarden, Harlingen, Franeker en Dokkum) en een drietal fietstochten.

Zo brengt dit boek het slavernijverleden dichter bij een breed publiek, dat Friesland vanuit een onverwachte hoek zal leren kennen.
+


Genre
Geschiedenis & Politiek
Regionale stadsgeschiedenis
Aantal pagina’s
90
Uitgeverij
Uitgeverij Passage
Eerste editie
21 april 2021
Laatste editie
21 april 2021
ISBN
9789054523956


Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners

Advertentie


Reacties op: Sporen van het slavernijverleden in Fryslân

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.