Advertentie

Strijd en overleg

0

Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 0
Non-fictie   Topics 0
De Twents-Achterhoekse textielindustrie kende vele felle en langdurige sociale confl icten. Pas na de Tweede Wereldoorlog dwongen grote personeelstekorten de fabrikanten om hun arbeiders niet langer als kostenpost te behandelen en rekening te houden met de wensen van de vakbonden. In 1948 erkende de Enschedese grootindustrieel H.J. Blijdenstein dat de textiel industrie 'in het verleden de menschelijke factor te veel over het hoofd heeft gezien en dat dit één van de belangrijkste ondergronden is van de tegenzin tegen het textielvak'.
In samenspraak met de vakbonden lieten de ondernemers deze 'textielaversie' uitvoerig onderzoeken. Dit boek omvat, naast een uitvoerige inleiding over het ontstaan van de textiel industrie, een achttal nooit gepubliceerde deelstudies naar de sociale verhoudingen en over de stakingen tijdens het inter bellum en de april-mei-stakingen uit 1943.

Ingeleid en bezorgd door Nick C.C. Vos (1951), met bijdragen van Ben A. Sijes, Douwe de Boer, Cor E. Vervoort en Henk Cannemeijer. Nick Vos is historicus en werkte als bibliothecaris voor diverse onderzoeksinstituten zoals KNAW, Trimbos en het RIVM. In 2011 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam op De rauwe wet van vraag en aanbod. Arbeidsverhoudingen in de Twents-Gelderse textielindustrie 1945 tot 1949.
+


Genre
Geschiedenis & Politiek
Geschiedenis algemeen
Aantal pagina’s
522
Uitgeverij
Amsterdam University Press
Eerste editie
23 september 2020
Laatste editie
23 september 2020
ISBN
9789048553204


Boekinformatie wijzigen

Advertentie


Reacties op: Strijd en overleg

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.