Advertentie

Ten onrechte beschuldigd - In de schaduw van Market Garden

1
Gelezen 1 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 0
Non-fictie   Topics 0
TEN ONRECHTE BESCHULDIGD is de gereconstrueerde levensbeschrijving van de ambitieuze, rebelse en groothartige verzetstrijder Johannes Van Zanten.

Met zijn ‘Knokploeg Betuwe’ pleegt hij ten tijde van de Tweede Wereldoorlog zowel kleine als grote verzetsdaden door het hele land. Zijn Tilburgse zegeltjeskraak in samenwerking met KP Soest, behoort tot één van de grootste verzetsdaden in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Maar zijn ‘Five minutes of fame’ moeten toch gezocht worden in de nacht van 21 september 1944 wanneer de fameuze overtocht plaats vindt van 16 geallieerden parachutisten die Van Zanten met militaire precisie over de Waal weet te zetten naar het reeds bevrijde gebied.

Het levensverhaal in TENONRECHTE BESCHULDIGD heeft ook een tweede laag. Die gaat over de verstrengeling van vriendschap, haat en beschuldigingen wat eindigt in de liquidatie van de machtige en rijke dorpsbewoner Leccius de Ridder als het directe gevolg van ‘Market Garden’. Deze misdaad werd meteen toegeschreven aan de leider van de ‘Knokploeg Betuwe’. Maar onderzoek wijst uit dat hij niet de dader kan zijn geweest. Ruim twee maanden later wordt Johannes van Zanten in Utrecht opgepakt en op 2 december 1944 door een vuurpeloton gefusilleerd. Slechts 33 jaar oud en vader van vijf kinderen.

TEN ONRECHTE BESCHULDIGD – In de schaduw van Market Garden – is gebaseerd op archiefstukken, historische boeken en interviews met zowel de nabestaanden van Van Zanten als van zijn KP-leden en met degenen die de personen in het boek hebben gekend en van de omstandigheden op de hoogte waren.
Genre
Non-fictie
Aantal pagina’s
394
Laatste editie
25 januari 2020
ISBN
9789090327167
+

Boekinformatie wijzigen

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic