‘Er bestaat geen kernenergie zonder kernwapens en geen kernwapens zonder kernenergie.’ Woorden van het deel van de vredesbeweging dat ook tegen kerncentrales ageert? Fout. De uitspraak komt van de Franse president Macron. Hij deed ze bij een bezoek aan Creusot, een bedrijf dat onderdelen voor kerncentrales produceert. De openheid over de verwevenheid tussen ‘civiele’ kernenergie en ‘militaire’ nucleaire wapens is nieuw. Lange tijd beweerden politici dat kernenergie en kernbewapening twee verschillende dingen waren. Het Non-Proliferatieverdrag verankerde die overtuiging. Maar ondertussen leven we in tijden waarin veel wereldleiders weer gloeien van oorlogskoorts. Uitgerekend nu kaapte de nucleaire lobby de klimaatverandering. Ze stelt kerncentrales voor als de nieuwe heilige graal in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Dit boek herinnert ons eraan dat Hiroshima rijmt op Fukushima. Van afgedankte zonnepanelen maak je geen massavernietingswapens. Een kerncentrale daarentegen produceert ook materiaal voor kernwapens.
Marc Alexander is woordvoerder van VAKS (Verenigde Actie Kern Stop), de 11 maartbeweging, en actief in Climate Express. Hij werkte in de zinkfabriek van Nyrstar in Balen, waar hij meer dan dertig jaar vakbondsafgevaardigde was.