Blokken - graphic novel

5

Artikelen 1 Lijsten 1 Spots 2

In Blokken (1931) leidt F. Bordewijk ons rond door een rechtlijnige, op efficiëntie ingerichte stadstaat en omschrijft in zijn kenmerkende ‘gewapend beton’-stijl zijn trage maar onvermijdelijke ondergang. Hoofdpersoon in dit verhaal is de hoekige stad met zijn strenge architectuur; de inwoners van deze ‘samenleving der onpersoonlijkheid’ zijn simpele figuranten in een tragedie van enorme proporties.

Bordewijk werd sterk beïnvloed door de avant-gardestromingen van zijn tijd (De Stijl, de Constructivisten en de modernistische architecten met hun ‘woonmachines’) en de schrijver voert hun principes in Blokken tot hun uiterste consequentie door.
Blokken is een van de vroegste voorbeelden van dystopische sciencefiction – zo werd deze novelle maar een jaar vóór Aldous Huxleys Brave New World uitgebracht. Zoals alle goede sciencefiction is ook dit verhaal een spiegel van het tijdsklimaat; Bordewijk voorvoelt de opkomst van dubieuze politieke bewegingen en voorspelt in huiveringwekkend detail de aanstaande dictaturen en hun hang naar massarituelen en -symbolen.
Toch blijft Blokken tijdloos door de koele afstandelijkheid, meedogenloze abstractie en morele ambiguïteit. Bovendien voorspelt Blokken actuele zaken als de surveillancestaat en beschrijft het de invloed van het gebrek aan privacy op haar burgers.
De nachtmerrieachtige droombeelden van Blokken zijn nu voor het eerst verbeeld door illustrator Viktor Hachmang in deze graphic novel.

Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Aantal pagina’s
112
Laatste editie
17 april 2018
Uitgeverij
Nijgh & Van Ditmar
ISBN
9789038805122


Artikelen over Blokken - graphic novel

Deconstructie van een heilstaat
23 april 2018 7 likes
  Meer artikelen


Door lezers

Literatuur Club / Nog meer literaire beeldverhalen, nu mét beelden
06 juli 2018 36 reacties
Literatuur Club / Beeldverhalen en de Literatuurclub ...
01 juli 2018 7 reacties
  Meer artikelen

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 25,00
Bestel het boek bij Blz. vanaf 25,00
bestellen
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Hebban recensie

    Ellen IJzerman (prowisorio) Hebban Recensent

Voelen, ruiken, kijken en lezen

Het ligt vierkant hoog en hoekig // gekanteld in het tegenlicht schrijft Jules Deelder over Rotterdam in zijn gedicht Rotown Magic. Dezelfde woorden kun je gebruiken om Blokken van Ferdinand Bordewijk en de tekeningen, die illustrator en striptekenaar Victor Hachmang daarbij maakte, te beschrijven. Hachmang heeft geen letter veranderd aan de tekst van Blokken, en - zo vertelt hij in een gesprek...


Lezersrecensies (1)

Blokken als grafisch kunstwerk

door: Moira Macfarlane 2 reacties 1 like
Wat een werkelijk prachtig staaltje grafische kunst heeft Viktor Hachmang in deze graphic novel uitvoering van Blokken neergezet (de tekst is overigens integraal opgenomen). Bordewijks Blokken verscheen in 1931, een dystopische sciencefiction klassieker geschreven in zijn typerende zeer...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic