De schatbewaarder

3

Artikelen 2
DE SCHATBEWAARDER is het verhaal van de grote stadsfraude die plaatsvond in het in verval geraakte Leiden van de eerste helft van de negentiende eeuw. We volgen Jan Laurens Teerlink, een apothekerszoon die nietsvermoedend als klerk op het stadhuis komt werken, terwijl onder zijn ogen stadssecretaris Du Pui en zijn klerken Seyn en Backer een complot smeden waarmee de helft van de gemeentebegroting, over een periode van bijna dertig jaar, geruisloos wordt weggesluisd.
De heren leiden een onopvallend bestaan waarin het hen aan niets ontbreekt. Van snuisterijen, kunst en boeken tot rariteiten en snuifdoosjes. Als de zaak in 1838 aan het licht komt, overlijdt onverwacht Du Pui. Seyn en Backer worden gearresteerd. De politici waren furieus.
Welke rol bleken zij zelf in de zaak te hebben? Waarom adopteerde raadslid Bucaille de kinderen van Du Pui? Welke motieven had de mysterieuze gever die de gelden terugbetaalde? Welke administraties werden nog meer buiten de stadskas gehouden?
Wanneer Thorbecke met Seyns opvolger het onroerend goed van de armenhuizen ook aan de stad toeschrijft is het kerkbestuur des duivels. Teerlink is geobsedeerd door het mechanisme van tijd en gaat op zoek naar de radertjes die het klokwerk van de stad vormen.
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Aantal pagina’s
400
Laatste editie
18 mei 2017
Uitgeverij
Sdu Uitgevers
ISBN
9789012399975


Artikelen over De schatbewaarder

Beste Debutanten Pitch 2017
05 juli 2017 13 likes
  Meer artikelen

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 24,90
Bestel het boek bij Blz. vanaf 24,90
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Lezersrecensies (2)

Meeslepend!

door: Charles 1 like
Een goed gedocumenteerd verhaal, vlot en meeslepend geschreven. Pageturner, in een keer uitgelezen! Huib slaagt erin de personages zo neer te zetten dat ze helemaal tot leven komen. Daarbij geeft get boek een mooie historische inkijk in get leven van toen, en hoe het eraan toe ging in het openbaar...

Debuut van Huib Veldhuijsen

door: Arnoud 2 likes
De Schatbewaarder vertelt over het Leiden van het begin tot het midden van de 19e eeuw. Het verhaal begint op 12 januari 1807, kwart over 4 's middags als in Leiden een schip met aan boord 37000 pond buskruit ontploft. Er vallen 151 doden. Nederland is op dat moment een onderdeel van het Franse...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic