Advertentie
B12034

Het gouden paviljoen

10
Gelezen 14 Aan het lezen 1 Wil ik lezen 9 Favoriet 2 Recensies 1
Literatuur & Romans Lijsten 1   Topics 0

Dit boek beschrijft de op waarheid berustende geschiedenis van een lelijke, stotterende, gefrustreerde priester-student, in het boek Mizoguchi genaamd, die door dit paviljoen, een heiligdon vermaard om zijn architectonische schoonheid en al vijf eeuwen het symbool van een glorierijk verleden, geobsedeerd wordt. Hij vat haat/liefdegevoelens op voor dit glanzende eeuwenoude gebouw van volmaakte schoonheid. Het overweldigd hem en snijdt hem telkens weer van het leven af juist als hij denkt het eindelijk te kunnen grijpen.

Na zorgvuldige voorbereidingen steekt hij het Gouden Paviljoen in brand en zoekt zelf in de vlammen de dood. Als deze zelfmoord mislukt vlucht hij en tracht zichzelf opnieuw van het leven te beroven, en wordt dan gearresteerd. In het daarop volgende proces komen de motieven van zijn brandstichting naar voren. Ofschoon hij als psychopaat wordt beschouwd is zijn daad niet alleen een pathologische actie maar ook een symbolische daad van verzet tegen neurotische Zen-praktijken, tegen een geperverteerd, zichzelf overleefd hebbend boeddhisme.

Genre
Literatuur & Romans
Uitgeverij
Meulenhoff Boekerij
Laatste editie
01 juni 2010
ISBN
9789029066068 , 9789029076784 , 9789029027281
+Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker

Lees verder
Lezersrecensies (1)

De schoonheid van symmetrie

door: CharlesdeVries 1 like
Als Zen neerkomt op een evenwicht tussen 'ongehecht zijn' en tegelijkertijd ‘verbonden’ zijn, dan is de vraag welke reactie hieraan recht doet bij een confrontatie met schoonheid. Schoonheid, waarom is dat zo belangrijk voor mensen? Troost? Voor wat het waard is; er is een boek van Wim Kayzer...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook