Hoogmoed

25

Artikelen 2 Gespot 2 Spots 7 Top25's 1

Chris Seutorius heeft zich teruggetrokken in de Belgische Ardennen. Hij is van plan om een monografie te schrijven over de Italiaanse filosoof Pico della Mirandola. Zijn werkzaamheden vorderen maar traag. Chris verdoet zijn tijd voornamelijk met terugblikken op zijn leven en de verbouwing van de oude pastorie die hij betrokken heeft.
Ook het dorpsleven eist zijn tol. In het omzien naar het verleden concentreert hij zich op de momenten waarop hij meende in te zien hoe een mens kan ontsnappen aan zowel het leven als de dood.
Deze momenten komen naar voren in een bontgekleurd relaas van liefde en dood, van vriendschap en verlies, van vrolijkheid en eenzaamheid, van schoonheid en lelijkheid. Steeds meer wordt duidelijk dat Seutorius van plan is om zijn volmaakte ontsnapping te realiseren.
Wie denkt dat schraalheid heerst in de Nederlandse letteren kan bij Hemker opgelucht ademhalen. Geen amechtig gehaast: Hoogmoed toont een schrijver die zijn taal tot in de finesses beheerst en die als geen ander een verhaal uit de doeken kan doen.

Richard Hemker (1967) studeerde Italiaanse letterkunde en debuteerde in 2009 met de verhalenbundel Scherzo. Aan Hoogmoed is zes jaar zorgvuldig gewerkt, zoals Hemker zorgvuldig lijkt te werken aan de totstandkoming van een klein maar krachtig en oorspronkelijk oeuvre.

Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Laatste editie
16 mei 2016
Uitgeverij
Uitgeverij G.A. Van Oorschot B.V.
ISBN
9789028261280 , 9789028261464 , 9789028261280 , 9789028261280 , ...


Artikelen over Hoogmoed

Hebban Sterrenparade (24)
03 juli 2016 3 likes
Hebban Sterrenparade (22)
19 juni 2016 2 likes
  Meer artikelen


Door lezers

Literatuur Club / Welk boek wint zondag de Fintro Literatuurprijs 2017 in Gent?
12 mei 2017 21 reacties
  Meer artikelen

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het ebook bij Libris voor 9,99
Bestel het ebook bij Blz. voor 9,99
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbiedersAdvertentie

Lezersrecensies (3)

Fascinerende roman - maar hij leest moeilijk!

door: karlaleest 1 like
"Zie het onweerstaanbare blauw. De omgekeerde hoogtevrees als botte vertaling van de wens om met de hemel te vervloeien, terug naar die kleur. De onbegrijpelijke overtuiging dat het belangrijkste deel van mij buiten mijzelf bestaat. " "Hoogmoed" van Richard Hemker haalde in 2017 verrassend de...

Een erudiete barokke maar te gekunstelde, ontoegankelijke roman

door: Nathalie B1 1 like
De protagonist in dit verhaal is Chris Seutorius. De Nederlandse Seutorius kan zich als 30-jarige dankzij een gelukkig lot terugtrekken in een pastorij in een Ardens dorp om de levensloop van een Italiaanse renaissance-denker, de genaamde Pico della Mirandola (1463-1494), te bestuderen en te...

Hoogmoed Richard Hemker

door: Patrys 1 like
Een wonderschone roman. Dit wordt een klassieker. ...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic