Ons creatieve brein

17

Lijsten 2 Spots 2

In Wij zijn ons brein vertelde Dick Swaab hoe de hersenen die we bij onze geboorte meekrijgen ons leven bepalen. In het prachtig geïllustreerde 'Ons creatieve brein' worden vragen besproken als: Hoe wordt ieder brein anders? Wat is creativiteit en hoe kunnen we het stimuleren? Hoe wordt het werk van kunstenaars beïnvloed door hun hersenziekten? Waarom vinden sommige mensen atonale muziek mooi? Hoe kan de omgeving als medicijn werken?

Ons creatieve brein toont wat ons tot mensen maakt: de interactie van de hersenen met onze omgeving. De omgeving draagt niet alleen bij aan de unieke ontwikkeling van ieder brein, maar ook aan het ontstaan van hersenziekten en aan de genezing hiervan. Muziek en beeldende kunst zijn niet alleen creatieve vormen van communicatie, maar blijken ook van therapeutische waarde te kunnen zijn bij hersenziekten. De manier waarop onze hersenen zich ontwikkelen, beïnvloedt onze beroepskeuze en ons beroep heeft ook een effect op de structuur en functie van onze hersenen. Vele maatschappelijke consequenties van het hersenonderzoek, zoals voor partnerkeuze, filosofie en strafrecht, worden besproken.

Verschenen in
Genre
Onderwijs & Wetenschap , Business & Management
Aantal pagina’s
560
Laatste editie
12 september 2016
Uitgeverij
Uitgeverij Atlas Contact b.v.
ISBN
9789045030579


Door lezers

Elegieën / Er was er een jarig, Hoera, Hoera!
27 april 2017 43 reacties
  Meer artikelen

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 15,00
Bestel het boek bij Blz. vanaf 15,00
bestellen
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Hebban recensie

    Marjan van Druenen Hebban Recensent

Toegankelijke hersenschimmen

door Marjan van Druenen op 31-10-2016

Dick Swaab’s ideeën zijn omstreden. Hij beweert dat we ons brein zijn (tevens de titel van zijn bestseller uit 2010), dat ons bewustzijn voortkomt uit onze hersenen en dat we geen eigen vrije wil hebben. Volgens hem kan alles stoffelijk verklaard worden, zelfs ons (zelf)bewustzijn. En hij onderscheidt de geest (psyche) van de materiële ziel, die de dood zou overleven. Begeeft hij zich hier niet...


Lezersrecensies (1)

Minder toegankelijk dan "Wij zijn ons brein"

1 like
Neurobioloog Dick Swaab is hoogleraar in Amsterdam en Hangzhou (China). Hij is een autoriteit op het terrein van hersenonderzoek, al zijn de verworven inzichten niet altijd onomstreden. Maar dat is inherent aan vele takken van wetenschap. Met zijn boek “Wij zijn ons brein” (“Van baarmoeder...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic