Oorlogsdagboek

7

Artikelen 1 Spots 4
Verder heb ik ergens in een krant gelezen dat de Polen en Russen hebben afgesproken dat 'al het oud zeer' tussen hen nu vergeten is. Ik vond dat een schattige aanduiding voor een vijandschap van vele eeuwen en een onderdrukking van een eeuw van Russische kant. Maar de haat tegen Duitsland kan blijkbaar van alles veroorzaken.

Astrid Lindgren is een van de belangrijkste en bekendste kinderboekenauteurs ter wereld. Minder bekend is dat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het Postcontrolebureau van de Zweedse Algemene Veiligheidsdienst werkte. Haar taak was om brieven te censureren, opdat er geen schadelijke en gevaarlijke informatie zou worden verspreid. Door dit werk had ze een uniek inzicht in wat er zich in de rest van Europa afspeelde.

Ze hield tijdens de oorlog een dagboek bij. Hierin beschrijft ze haar moedeloosheid over het feit dat men blijkbaar niets heeft geleerd van WO I, maar ze vertelt ook smakelijk over haar eigen leven en over hoe goed ze het in het neutrale Zweden hebben, vergeleken met de rest van Europa. Ze plakt krantenknipsels in en geeft de inhoud weer van enkele brieven die ze voor haar werk bij de brievencensuur gelezen heeft.

Een uniek, boeiend en verrassend genuanceerd verslag van een turbulente tijd.
Verschenen in
Genre
Literaire non-fictie
Aantal pagina’s
224
Laatste editie
01 december 2015
Uitgeverij
Uitgeverij Ploegsma B.V.
ISBN
9789021675022


Artikelen over Oorlogsdagboek

  Meer artikelen


Door lezers

Literatuur uit het hoge Noorden / Astrid Lindgren: deel II
03 juni 2017 3 reacties
Literatuur uit het hoge Noorden / De Zweedse 'grande dame' Astrid Lindgren: een gastblog
15 april 2017 5 reacties
Villa Nathalie / De 200ste Hebban recensie!
25 oktober 2016 8 reacties
  Meer artikelen

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 24,99
Bestel het boek bij Blz. vanaf 24,99
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Hebban recensie

    Anne-Claire Verham Hebban Recensent

Een bijzonder oorlogsdagboek van een intelligente schrijfster

door Anne-Claire Verham op 14-01-2016

Toen Duitsland op 1 september 1939 Polen binnenviel en de oorlog begon, was Astrid Lindgren een 32-jarige secretaresse en huisvrouw te Stockholm. Ze had nog geen enkele naam als auteur van kinderboeken en ook geen persoonlijke betrokkenheid bij de inval. Toch begon ze nog diezelfde dag een speciaal op de oorlog gericht dagboek dat ze pas op oudejaarsavond 1945 zou afsluiten. Behalve haar eigen...


Lezersrecensies (1)

Memorabel boek en de vele redenen om het te lezen!

door: Nathalie B1 1 like
Het Oorlogsdagboek van Astrid Lindgren is een uitermate boeiende neerslag van wat de tweede wereldoorlog teweeg heeft gebracht in Europa en vooral dan in de Scandinavische landen. En dit uit het oog van een gewone Zweedse huisvrouw die zich weliswaar zou opwerken tot misschien wel de grootste...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic