Schuberts Winterreise - Een meesterwerk ontleed

7

Artikelen 2

Winterreise, de liedcyclus die Schubert in de laatste maanden van zijn leven voltooide is een van de indringendste en toch raadselachtigste meesterwerken van de westerse kunst. Ian Bostridge, een van de beste vertolkers van het werk, beschrijft de context en de weerklank van een muziekstuk dat ongeëvenaard is in de geschiedenis van het lied, mede aan de hand van zijn persoonlijke relatie met het werk. Gaandeweg ontrafelt hij de literaire, historische en psychologische thema's die als een rode draad door de vierentwintig liederen lopen.

Het werk, dat ongeveer zeventig minuten duurt, heeft een unieke emotionele diepgang en intensiteit. Een jongeman die is afgewezen door zijn geliefde, verlaat het huis waar hij heeft gewoond en trekt te voet door sneeuw en duisternis. Als hij het dorp achter zich laat en in het kale winterlandschap belandt, wordt hij overspoeld door emoties: verlies, verdriet, woede en intense eenzaamheid, afgewisseld met sprankjes hoop, tot het landschap dat hem omringt vervuld raakt van vervreemding en wanhoop.

Winterreise was oorspronkelijk bedoeld om in kleine kring gezongen te worden, maar trekt nu over de hele wereld volle zalen. Steunend op zijn grote ervaring als vertolker van het werk (hij heeft het meer dan honderdmaal uitgevoerd), op zijn muzikale kennis en zijn achtergrond als historicus, belicht Bostridge de raadsels en de subtiele lading van elk van de vierentwintig liederen, waarmee hij het werk en de wereld van Schubert zowel voor kenners als voor nieuwe luisteraars tot leven wekt.

Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek , Kunst & Cultuur
Vertaald door
Frits van der Waa
Laatste editie
18 januari 2016
Uitgeverij
Overamstel Uitgevers
ISBN
9789048827411


Artikelen over Schuberts Winterreise - Een meesterwerk ontleed

Hebban Sterrenparade (14)
24 april 2016 1 like
Hebban Sterrenparade (1)
24 januari 2016 4 likes
  Meer artikelen

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 24,99
Bestel het boek bij Blz. vanaf 24,99
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Lezersrecensies (2)

Een winterreis aan de hand van de muzikale vertolker

door: Alex Degeling 1 like
Ian Bostridge is een beroemde Britse vertolker van deze liederencyclus. Vorig jaar kaarten gekocht om hem dit te horen uitvoeren hetgeen helaas door een keelontsteking van Bostridge niet door kon gaan. Om niet afhankelijk te zijn van een (al dan niet goede) vertaling heb ik de Engelstalige versie...

Schilderachtige winterreis.

door: Tea 1 like
Ook voor lezers zonder (uitgebreide) kennis van klassieke muziek is dit een prachtige manier om kennis te maken met Winterreise van Franz Schubert. De manier waarop de schrijver de liederen een voor een ontleedt en daarbij geschiedenis en sociale aspecten verwerkt in de uitleg is heel...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic