Tram 83

5

Lijsten 1 Spots 1

Tram 83 is een kroeg-eettent-bordeel in Congo, in een stad die ‘hetStadland’ wordt genoemd. Het is er vol en smerig, het is de enige tentdie dag en nacht open is.Twee stamgasten van Tram 83 zijn Requiem en Lucien, die samenhebben gestudeerd en een appartement delen. Requiem heeft een verledenvol gevechten in de jungle en maakt nu provocerende foto’s vanrijke toeristen om ze te kunnen chanteren. Lucien was leraar geschiedenisen is om politieke redenen gevlucht uit ‘het Achterland’. Hijschrijft een toneelstuk en probeert daarvoor een uitgever te vinden.

Het ritmische en beeldende taalgebruik van Tram 83 weerspiegelt hetchaotische gewoel in de kroeg, in de rest van de stad en in het land, waarbij Fiston Mwanza Mujila alle registers opentrekt. Met zijn somsspeelse en dan weer grimmige stijl maakt hij de gevoelens van ontreddering,woede en verdriet voelbaar van een Congolese bevolkingdie geen illusies meer heeft, maar wel begiftigd is met een hardnekkige vitaliteit.

Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Aantal pagina’s
224
Laatste editie
08 oktober 2015
Uitgeverij
Uitgeverij De Bezige Bij b.v.
ISBN
9789023497561 , 9789023495277


Door lezers

Literatuur Club / We love Lit LandenChallenge: Subsaharaans Afrika
13 augustus 2017 13 reacties
  Meer artikelen
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic