Vroeger was alles beter !

8

Een bejaarde man heeft een lang leven achter zich en over de tijd die hij nog te gaan heeft, maakt hij zich geen illusies. Al heeft hij nooit een stap buiten zijn eigen dorp gezet, hij weet dat de wereld naar de haaien gaat. Zijn demente vrouw zit in een verpleeghuis, waar hij iedere dag trouw heen rijdt om haar te helpen. Daar wordt hij dag na dag geconfronteerd met de naderende dood, en wat doe je dan? Je gaat je eigen begrafenis regelen. Je schrijft een testament, maakt alvast een praatje met de dominee – die ook nog vrouw blijkt te zijn, dat had je vroeger niet! – en timmert je eigen doodskist. Als de ouwe zeur een ongelukje krijgt met die kist en in het ziekenhuis belandt, blijkt dat de moderne tijd toch ook zijn goede kanten heeft – al zal hij dat natuurlijk nooit toegeven.

In Vroeger was alles beter! blinkt Tuomas Kyrö uit in gitzwarte humor en absurdistische satire. Net als in Haas & bedelaar heeft dit nieuwe boek van Kyrö sterk maatschappijkritische kanten. Nu eens hoofdschuddend dan weer bulderend van het lachen volg je als lezer de mopperende oude man, die soms toch ook een beetje gelijk blijkt te hebben.

Voor lezers van Arto Paasilinna's De zelfmoordclub, Jonas Jonassons De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween en Hendrik Groens Pogingen iets van het leven te maken.

Verschenen in
Oorspronkelijke titel
Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja
Genre
Literatuur & Romans
Aantal pagina’s
192
Laatste editie
25 april 2016
Uitgeverij
Wereldbibliotheek
ISBN
9789028426597 , 9789028441729

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 19,99 Bestel het ebook bij Libris voor 11,99
Bestel het boek bij Blz. vanaf 19,99 Bestel het ebook bij Blz. voor 11,99
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbiedersHebban recensie

    Eeke Hebban Recensent

Less is more

door Eeke op 12-07-2016

In de roman Vroeger was alles beter maakt de lezer kennis met een man op leeftijd die het liefst alles bij het oude laat. Van de moderne tijd moet hij niets weten: niet van computers, noch van internet, smartphones (’al die IT-apparaten’ zoals hij ze steeds noemt) en ook niet van andere elektrische apparaten. Ook zijn taalgebruik gaat niet met de tijd mee: naar zijn demente vrouw verwijst hij...


Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic