De Kookboekenweek 2022: 4 t/m 13 november.

Het Gouden Kookboek

De Kookboekenweek, van 4 tot en met 13 november, wordt nu nóg aantrekkelijker! Een vakjury kiest de 5 allermooiste, beste, meest verrassende kookboeken: de Zilveren Kookboeken. Het publiek kan op deze 5 boeken stemmen. Vakjury en publiek bepalen samen de winnaar: Het Gouden Kookboek 2022. In de boekhandel en bibliotheek vieren we in de Kookboekenweek het kookboek en de liefde voor gezellig koken en lekker eten.

De jury

Nadia Zerouali (voorzitter)

Nadia Zerouali is kookboekenauteur, oud winnaar van het Gouden kookboek en onder andere tv-chef, presentator en onderzoeker van inspirerend, goed en eerlijk voedsel. Ze is geboren en getogen in Winterswijk, met roots in Marokko. Al op jonge leeftijd ontdekte zij de liefde voor eten. Samen met haar moeder was ze altijd aan het bakken en koken en leert ze thuis de traditionele Marokkaanse gerechten. Na de hotelschool en een studie Marketing en Communicatie weet ze zeker dat eten en eten koken haar toekomst is. Verbinding via het keukenraam is wat Nadia drijft, dit komt ook tot uiting in haar werk als ambassadeur van Flevocampus en co-founder van LowFood. Daarnaast runt Nadia in Amsterdam samen met Samira Dahmani de Couscousbar en is ze partner in Nadia & Merijn's SOUQ, een Arabische productlijn waarvan de producten in supermarkten te vinden zijn.

Anke Hermkens

Anke studeerde Cultureel Erfgoed en Algemene Cultuurwetenschappen in Amsterdam. Met haar eerste stagevergoeding vloog ze naar Kookboekhandel de Sperwer om de Zilveren Lepel te kopen. Dat heeft sinds haar tijd bij Boekhandel Van Piere nog wat enthousiastere vormen aangenomen. Alles wat met eten te maken heeft kan haar verwonderen. De techniek achter het tempereren van chocolade, de gezondheidsvoordelen van veganistisch eten, charcuterie maken, tot aan de verhalen die een bepaalde (eet)cultuur horen. Haar passie voor koken en daaruit voortvloeiend kookboeken is ontstaan tijdens haar reizen. Als ze ergens was geweest en niet precies wist hoe ze dat thuis kon maken, haalde ze haar inspiratie uit kookboeken. Kookboeken brengen op die manier herinneringen naar boven van fijne momenten of brengen haar in gedachten juist op plekken waar ze nog niet is geweest. Met koken kun je alles. Je waardering uitspreken, je liefde uiten, troost bieden of verbinding creëren. Anke is werkzaam als marketeer bij Boekhandel Van Piere te Eindhoven.

Sarriel Taus

Sarriel Taus studeerde bedrijfseconomie in Groningen. Na een carrière als telecommunicatieondernemer, startte hij in 2004 met Jamie Oliver een restaurant en koksopleiding voor kansarme jongeren, Fifteen Amsterdam. Sarriel is sinds de start in 2014 nauw betrokken bij de World of Food in de Bijlmer en zakelijk leider en partner van Droog in Amsterdam. Veder is hij mede-oprichter van coöperatieve markt de Zuidermrkt en bestuurslid van onder andere het Amsterdam Roots Festival. Sarriel woont in Amsterdam, is getrouwd en heeft twee kinderen van 18 en 16.

Jonneke de Zeeuw

Mooncake is een nieuwe ster aan het culinaire firmament. Ze laat met haar artikelen en video’s zien hoe goed Nederlands nieuwe, diverse, culinaire landschap er inmiddels uitziet en zet zich in om onterecht onderbelichte ontdekkingen een podium te bieden. Door een vakjury én publiek werd ze unaniem verkozen tot Foodblogger van het Jaar. Ze heeft een videoserie bij de Volkskrant met meer dan 2 miljoen views en had een kookboekenitem bij RTL4’s 5 Uur Live. In 2018 kwam haar eerste kook- en verhalenboek uit. Haar eigen kookboekencollectie in de Centrale Bibliotheek van Amsterdam reflecteert de culinaire diversiteit van onze hoofdstad.

Bart van Aken

Bart van Aken startte in 2003 met boekhandel Paard van Troje, toen een eenmanszaak. Daarvoor was hij werkzaam in de muziekindustrie en studeerde architectuur en vormgeving.
In 2013 werd Bart door een vakjury verkozen tot Nederlandse boekverkoper van het jaar. Dat was de eerste en enige keer dat een Belg die prijs won.
Hij besloot in 2014 om een jaar te stoppen in de boekhandel om te gaan koken: een passie en een oude droom. Hij liep stages in verschillende restaurants en hield onder andere halt in LA, Seattle, San Francisco, NY, Maine, London, Copenhagen, Torino, Lecce, Milano en Sao Paulo. Na dat jaar was hij erg blij om terug te keren naar zijn boekhandel. Het respect voor chefs, sommeliers, kelners, sous-chefs, barmannen en iedereen betrokken bij het runnen van een restaurant was alleen maar toegenomen.
Paard van Troje heeft ruim 3000 verschillende kookboeken op voorraad in verschillende talen en er werken inmiddels acht boekverkopers die eveneens een koffiebar in de boekhandel runnen.

Activiteiten


Item toevoegen »