Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

27
november 2023
om 09:56

'Prophet Song' van Paul Lynch wint de Booker Prize 2023

5 reacties

Prophet Song van Paul Lynch heeft de Booker Prize 2023 gewonnen.  Lynch is de vijfde Ierse auteur die de prestigieuze prijs in ontvangst mag nemen. Juryvoorzitter Esi Edugyan beschrijft het boek als 'zielverscheurend en waar'. De roman is nog niet vertaald naar het Nederlands.

Prophet Song was favoriet onder de bookmakers en wist inderdaad de felbegeerde Booker Prize 2023 in de wacht te slepen. 'Prophet Song is deels een poging tot radicale empathie,' zegt Paul Lynch (1977) over zijn roman.

'Ik wilde de lezer zodanig onderdompelen dat ze aan het eind van het boek het probleem niet alleen zouden kennen, maar ook zelf zouden voelen.'

Lynch was jarenlang filmcriticus voor de Sunday Tribune en schreef ook regelmatig over film voor de Sunday Times. De auteur heeft naast het winnende Prophet Song nog vier andere romans geschreven, die ook al in de prijzen vielen. Zo ontving Lynch de Kerry Group Irish Novel of the Year, de Ireland Francophonie Ambassadors' Literary Award en de Franse boekverkopersprijs Prix Libr'à Nous.

Het boek

Op een donkere, natte avond in Dublin opent Eilish Stack, wetenschapper en moeder van vier kinderen, haar voordeur. Op de stoep staan twee officieren van de GNSB, de recent gevormde Ierse geheime politie, die met haar echtgenoot willen praten.

Ierland is in de greep van een regering die steeds tirannieker wordt. Als het bloed begint te vloeien, ontdekt Eilish dat ze gevangen zit in de nachtmerrie-achtige logica van een instortende samenleving. Ze wordt gedwongen alles te doen wat nodig is om haar gezin bijeen te houden.

Prophet Song verscheen bij de onafhankelijke uitgeverij Oneworld, die al eerder twee boeken publiceerde die een Booker Prize in de wacht sleepten: Een beknopte geschiedenis van zeven moorden van Marlon James in 2015 en De verrader van Paul Beatty in 2016.

Naar het volledige artikel

Bron: The Booker Prizes


Reacties op: 'Prophet Song' van Paul Lynch wint de Booker Prize 2023