Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

24
april 2024
om 07:00

Voorleestip: leren delen, vooral als je dat niet wilt

Een goede ontwikkeling en een leven lang leesplezier begint bij voorlezen. Hebban en De Nationale Voorleesdagen organiseren daarom samen de Voorleeschallenge en tippen elke woensdag een prentenboek. Voortaan is het #woensdagvoorleesdag!

De mooiste vis van de zee

Auteur en illustrator: Marcus Pfister
Vertaler: Nannie Kuiper
Uitgeverij: De Vier Windstreken

Met zijn glinsterschubben is Regenboog de mooiste vis van de zee. Maar hij is ook de eenzaamste. Totdat hij zijn schubben weggeeft en daardoor veel vriendjes krijgt!

#woensdagvoorleesdag

De mooiste vis van de zee van de Zwitserse auteur en illustrator Marcus Pfister is al meer dan dertig jaar een van de meest geliefde kinderboeken. Hele generaties zijn opgegroeid met het prentenboek over de ijdele vis met zijn glinsterende regenboogschubben, dat in ongeveer vijftig talen vertaald is. Dat je in de oceaan bent, merk je direct bij dit boek, want overal vind je blauw en aanverwante kleuren om je heen. Pfister gebruikt de volledige bladspiegel voor zijn onderwaterwereld en houdt de tekst eenvoudig en minimaal. De schubben van Regenboog zijn ingelegd met glinsterfolie, waardoor ze van de pagina springen en je (voorlees)kind zullen betoveren. Misschien zouden ze zelf wel zulke mooie schubben willen! Dat is het perfecte uitgangspunt om dit prentenboek te gaan lezen.

Trots, ijdelheid en het leren delen zijn belangrijke thema's in De mooiste vis van de zee. Regenboog is niet de enige die weet dat hij prachtig is, de andere vissen willen maar wat graag zijn vriend zijn. Regenboog heeft het helaas nogal hoog in zijn bol en is de hele dag bezig met mooi zijn, waardoor hij geen tijd heeft om te spelen. Schubben delen doet hij al helemaal niet, ook al heeft hij er ontzettend veel. De andere vissen keren zich tegen hem en Regenboog ontdekt dat prachtig zijn in je uppie helemaal niets aan is. Maar zomaar zijn schubben weggeven staat hem ook tegen. Regenboog is dus zeker niet zomaar over te halen, maar als hij eenmaal klein begint, ziet hij er steeds meer de waarde van in. 

Leren delen is een centraal thema in het leven van jonge kinderen en een van de grote redenen waarom dit prentenboek een onverminderd succesnummer is. Het is leuk om te hebben en bewonderd te worden, maar als je het gaat uitdelen heb je er zelf natuurlijk minder van. Dat roept angst en zorgen op. De mooiste vis van de zee laat zien dat samen delen je kan helpen vrienden te maken, met wie je vervolgens leuke spelletjes kunt spelen. Het dicht de kloof tussen de vissen en Regenboog is niet langer eenzaam. Hij wordt er een lievere, leukere vis van. Ook wordt hij mooier, want door zijn geluksgevoelens begint hij te stralen. Dat schoonheid niet gaat om uiterlijk vertoon, maar juist om hoe je van binnen bent, is een fijne levensles om al vroeg mee te beginnen.

Thema's

Vriendschap, leren delen, ijdelheid, trots.

Leeftijd

De adviesleeftijd voor De mooiste vis van de zee is vier jaar, maar kan zeker ook aan jongere kinderen voorgelezen worden. Leren delen is vaak al vroeg relevant, met name wanneer er broertjes of zusjes bij komen of wanneer je (voorleees)kind naar de opvang of school gaat. De tekst is eenvoudig genoeg voor hen om te begrijpen.

Hoe lees je dit voor?

Het allereerste dat je met dit prentenboek doet, is met je vingers over de prachtige schubben van Regenboog gaan. Over dit verhaal kun je heel wat vragen stellen: over mooi zijn, hoe de andere vissen zich voelen, waarom Regenboog niet wil delen en wat je (voorlees)kind denkt dat de oplossing is. Als ze wat ouder zijn, kun je die vragen natuurlijk steeds verder uitdiepen en er voorbeelden pakken die relevant zijn voor hun situatie. Leren delen is nooit makkelijk, maar De mooiste vis van de zee laat zien dat je er liever, leuker, mooier én gelukkiger van wordt.

De Voorleeschallenge

Voorlezen kent veel voordelen: de band met je kind wordt sterker, hun woordenschat en tekstbegrip worden beter, hun empathisch vermogen groeit en je kind ontwikkelt een beter taalgevoel. De Voorleeschallenge focust op kinderen van 0 tot en met 6 jaar en helpt jou om leuker en meer voor te lezen aan je kind. Ga samen de uitdaging aan op Hebban en laat je inspireren door onze wekelijkse prentenboekentips

Ik doe mee!

Volg #woensdagvoorleesdag ook via Instagram en kijk voor meer voorleesmotivatie op de website van De Nationale VoorleesdagenBron: De Voorleeschallenge

Over de auteur

Hebban Crew

2552 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Voorleestip: leren delen, vooral als je dat niet wilt

Gerelateerd

Over

Marcus Pfister

Marcus Pfister

Marcus PfisterĀ (1960) is een Zwitserse prentenboekmaker. Hij werkte als grafisch...