Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

13
maart 2024
om 07:00

Voorleestip: op naar de sterren en daar voorbij!

1 reactie

Een goede ontwikkeling en een leven lang leesplezier begint bij voorlezen. Hebban en De Nationale Voorleesdagen organiseren daarom samen de Voorleeschallenge en tippen elke woensdag een prentenboek. Voortaan is het #woensdagvoorleesdag!

Sterrefant

Auteur en illustrator: James Foley
Vertaler: Hedi de Zanger
Uitgeverij: De Vier Windstreken

Helden bestaan in alle soorten en maten.

Sterre wil astronaut worden. Er is alleen een piepklein probleempje: Sterre is een olifant. Elke keer als ze zich aanmeldt bij het astronautencentrum, bedenken ze snel een nieuwe reden waarom ze niet mee mag doen. Maar waar een wil is, is een weg.

Dat staat in de sterren geschreven!

#woensdagvoorleesdag

Je wil je (voorlees)kind graag meegeven dat ze alles kunnen worden wat ze willen, maar toch wijst de praktijk maar al te vaak anders uit. Omdat je niet de benodigde kennis hebt, omdat je gediscrimineerd wordt of omdat je de allereerste bent die iets wil doen en het nooit eerder gedaan is. Sterrefant laat zien dat het tóch mogelijk kan zijn: door hard te werken, flink te studeren, bij elke tegenslag door te zetten en soms ook gewoon door je eigen regels te maken. Het gaat niet voorbij aan het feit dat 'worden wat je wil' vaak betekent dat je behoorlijk zult moeten strijden, maar laat tegelijkertijd zien dat als je gemotiveerd bent, alles mogelijk is.

Omdat dieren de hoofdrol spelen in het verhaal, kan auteur en illustrator James Foley het discriminatiethema goed uitdiepen. Want als Sterre de benodigde kennis in huis heeft, waarom zou ze dan geen astronaut mogen worden? Alleen omdat ze een olifant is? Uiteindelijk kiest Sterre voor haar eigen weg als ze beseft dat ze geen toestemming van de mensen nodig heeft. Ze zet haar eigen ruimtevaartprogramma op en laat iedereen toe die dezelfde droom heeft. Daarmee laat Foley goed zien dat je soms even moet omdenken en dat er meerdere manieren zijn om je doelen te behalen. Dat hoeft zeker niet allemaal binnen het keurslijf van de mensen aan de macht.

Foley illustreert kleurrijk en gebruikt daarvoor de volledige bladspiegel, waarbij hij soms verschillende kaders tekent en soms beide pagina's gebruikt voor één afbeelding. Blauwtinten en oranje voeren de boventoon, waardoor de tekeningen van het blad spatten en het hele verhaal opgewektheid uitstraalt. Sterre zal slagen, daarvan kun je al snel zeker zijn. Sterrefant is ook een feestje voor liefhebbers van ruimte en ruimtevaart, want Foley laat alle aspecten wel aan bod komen. Van allerlei trainingsoefeningen tot theoretische kennis en het daadwerkelijke aftellen tot de lancering. Een prentenboek waarvan elk kind in bed nog lang na zal dromen over de mogelijkheden.

Thema's

Groots dromen, niet opgeven, vriendschap, inclusiviteit, in jezelf geloven.

Leeftijd

Sterrefant lees je voor vanaf vier jaar, dan zijn het verhaal en de boodschap goed te begrijpen. Ook vallen op die leeftijd bij herhaaldelijk lezen de kleine details beter op die Foley in zijn illustraties verwerkt. 

Hoe lees je dit voor?

Dit prentenboek kun je goed voorlezen aan de hand van vragen stellen. Dat begint al meteen, want er is een hele galerij aan astronauten te vinden. Wat valt je op aan deze mensen, en zelfs enkele dieren? Zal het Sterre lukken om astronaut te worden als ze een ruimtepak heeft? En als ze gestudeerd heeft? En als ze een raket heeft? Bij elke stap kun je opnieuw de vraag stellen en je kind laten vertellen. Als je het verhaal al vaker voor hebt gelezen, kun je dieper op de boodschap in gaan. Zou jij het zo lang volhouden als Sterre? Wat zou jij heel erg graag willen? Misschien heeft je (voorlees)kind ook een droom, en kunnen jullie samen uitzoeken wat je daarvoor zou moeten kunnen. Bij nog een paar keer lezen kun je ingaan op discriminatie, buitensluiten en je eigen pad kiezen.

De Voorleeschallenge

Voorlezen kent veel voordelen: de band met je kind wordt sterker, hun woordenschat en tekstbegrip worden beter, hun empathisch vermogen groeit en je kind ontwikkelt een beter taalgevoel. De Voorleeschallenge focust op kinderen van 0 tot en met 6 jaar en helpt jou om leuker en meer voor te lezen aan je kind. Ga samen de uitdaging aan op Hebban en laat je inspireren door onze wekelijkse prentenboekentips

Ik doe mee!

Volg #woensdagvoorleesdag ook via Instagram en kijk voor meer voorleesmotivatie op de website van De Nationale VoorleesdagenBron: De Voorleeschallenge


Reacties op: Voorleestip: op naar de sterren en daar voorbij!

Gerelateerd

Over

James Foley

James Foley

James Foley maakt prentenboeken, kinderboeken voor de basisschoolleeftijd en gra...