Advertentie

Journalist Joe Oakes, Oakesy voor vrienden, ziet een geweldig verhaal in het bestaan van een religieuze sekte op Varkenseiland. De bewoners zijn, volgens inwoners van het nabijgelegen dorp Craignish, satanisten die op een eiland wonen met een oude steengroeve, dat vergeven is van gedumpte chemicaliën en dode, rottende varkens die bij tijd en wijle aan het strand van Craignish aanspoelen. Maar ook leven er volgens velen ook duivels. Een vage video van een wezen, half mens en half beest dient als bewijs dat het daar niet pluis is, dat de duivel er rondwaart en de religieuze beweging dus aan duivelsaanbidding doet.
Oakseys fascinatie voor deze sekte is al van jaren her en hij wil de, in zijn ogen, bedriegers graag ontmaskeren. Want hij kent de oprichter, Malachi Dove, die hij 20 jaar eerder al aan de schandpaal nagelde en wil ook, omdat Dove nu dood schijnt te zijn, op zoek naar het lichaam of graf. Hij wil hierover in ieder geval zekerheid, ook vanwege zijn eigen gemoedsrust. Maar de vraag rijst of Dove wel dood is en of hij er zelf wel een spectaculair einde aan gemaakt heeft, zoals hij steeds aangaf. Dit is nooit in de publiciteit gekomen terwijl het zeker de bedoeling van Malachi was.
Dit zijn voor de journalist in hem de uitdagingen. Hij wil hier zo diep mogelijk in graven, kostte wat kost en hij waagt zich hiervoor op het eiland zelf en komt er al snel achter dat de duivel niet aanbeden wordt, maar dat deze op een afgesloten deel van het eiland huist en alle bewoners van de sekte enorme angst inboezemt.
Oakesy wil opheldering of alle geruchten waar zijn, maar beseft zich nauwelijks waar hij zich in stort en wat hij daarvoor gaat opofferen. De consequenties, de duisternis en het onbekende wachten hem op, maar, zo meent hij, ook een geweldige scoop.
Een totaal onverwachte ontdekking gaat een ingrijpende en beslissende verandering teweeg brengen in zijn leven, waarmee hij ook zijn toch al niet beste relatie met zijn vrouw Lexie verder onder psychische druk zet. Dood, angst en ontzetting liggen op de loer met desastreuze afloop.

Oakesy en zijn vrouw Lexie doen in het verhaal allebei verslag van hun persoonlijke wedervinden. Zij zijn hiermee om beurten zowel hoofdpersoon als verteller. Beiden hebben ook nog een eigen agenda. Hij wil zijn scoop, maar Lexie ontwikkeld een eigen plan en zo wisselt het perspectief regelmatig gedurende het verhaal.

Een horrorachtig scenario, thriller en menselijk drama in één. Zoals de meeste losstaande verhalen van Mo Hayder is dit er ook een met een obscuur en verrassend gegeven. Gewelddadig met een bizarre twist en een einde dat je even op het verkeerde been zet.

Reacties op: Een duivelse vertelling

260
Duivelswerk - Mo Hayder
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners