Een aanvaring met gevolgen

Aad le Febre 27 november 2025
In dit inmiddels 3e deel van de reeks over Cassie Raven, de gothic obductie assistente van het mortuarium van London Camden Town, wordt Cassie op haar woonboot gewekt door het bonken van iets tegen de wand. Het blijkt een lichaam. Dat is wel een andere ervaring dan een dode op de tafel van de patholoog waar zij normaal gesproken mee aan de slag moet.
Ondertussen moet zij ook nog steeds haar kennis over de dood van haar moeder en terugkeer van haar vader verwerken, hetgeen haar niet makkelijk afgaat. En de nieuwe doden in het mortuarium laten haar ook niet los, zij krijgt er geen contact meer mee. Er is bij Cassie namelijk zelf wat veranderd. Zij speelt zelfs al met de gedachte om ontslag te nemen. Professionele hulp wordt haar aangeraden en is wenselijk. Zo komt Cassie bijna noodgedwongen in contact met een psycholoog.
Phyllida Flyte is inmiddels begonnen bij een nieuw rechercheteam op de afdeling Zware Misdrijven en krijgt de opdracht om even te assisteren bij het onderzoek naar de bij Cassies boot gevonden dode en moet daarom weer naar Cassie in het mortuarium. Een niet onaangenaam vooruitzicht, hoewel hun relatie nog steeds iets onbestemds heeft. Daarnaast blijkt dat de dode voor haar iets bekends heeft, maar Phyllida kan nog niet duiden waarvan zij hem dan kent. Groenoog, zoals zijn naam voorlopig is, aangezien zijn identiteit onbekend is, blijft haar en Cassie wel bezighouden. Tot Phyllida op enig moment ontdekt wie hij is en dat terwijl Cassie ook zelf al haar eigen onderzoek gestart is, want was het wel een simpele verdrinkingsdood? Alle omstandigheden blijken verdacht en mogelijk is alles anders dan het lijkt. Steeds meer raadsels om op te lossen zowel voor Cassie als voor Phyllida, die, naast dat zij het ook niet makkelijk heeft en haar vertrouwen in alles aan het verliezen is, ook nog eens aan een nieuwe relatie lijkt te beginnen.

A.K. Turner geeft voor lezers, voor wie Hoofdzaak een eerste kennismaking met Cassie Raven is, heel prettig af en toe wat korte informatie over het verleden.
Dit deel is een fijn vervolg waarbij gebeurtenissen zich langzaam openbaren, en we steeds dieper graven in persoonlijke aangelegenheden, de emoties en zielenroerselen van onze hoofdpersonen. Voor Phyllida Flyte betekent dit in het verhaal een grotere rol in het geheel dan hiervoor het geval was.
Zoals de voorgaande 2 delen is ook dit verhaal weer sfeervol geschreven met prettige duiding van de personages, hun gemoedstoestand, worstelingen, mogelijk liefdesleven en neergeschreven gedachten worden fijntjes en in een rustig tempo, als gaat het over mensen van vlees en bloed die je echt kent, aan de lezer gepresenteerd. Een fijn boek dat zich gestaag ontwikkelt naar een verrassend einde.
Nergens overdreven met wervelende acties, maar gewoon een gedegen verhaal dat prima te volgen is en past binnen de reeks. Dat moord en meerdere doden onderdeel zijn van dit boek zal natuurlijk niemand verbazen.

Meer recensies van Aad le Febre

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee.... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.