‘Meedogenloos’ – Natasza Tardio

AaronSchabbing 13 april 2020
Dit boek kent geen genade en doet de titel eer aan. Alweer de derde verschenen jeugdthriller van Tardio. De voorgangers waren Moordvrienden (2012) en Onzichtbaar (2014). Een jaar later lag ‘Meedogenloos’ in de schappen (2015).
In 2012 ervaarde Natasza Tardio als Young Adult schrijver een spetterende start met de jeugdthriller Moordvrienden, waarmee ze de Jonge Jury Debuutprijs 2014 won. In april 2014 kwam haar tweede jeugdthriller Onzichtbaar uit, die eveneens goed werd ontvangen.
Meedogenloos deed hier niet voor onder:
- 2015: Nominatie - Hebban Beste Young Adult Boek 2015 voor Meedogenloos
- 2016: Leestip - Jonge Jury Prijs 2016 voor Meedogenloos
Wanneer de 15-jarige Isra plotseling zonder enige aanleiding verdwijnt, laat ze het thuisfront verward achter. Beste vrienden Lieke en Lukas willen het meest naar mogelijke scenario niet geloven. De bewijzen spreken echter tegen hen. Isra is samen met haar niet geliefde vriendje Mo, op het vliegtuig gestapt om vanuit Düsseldorf richting Hatay te vliegen. Een bekende route voor Syrië-gangers, die daar door ISIS-strijders worden opgewacht om vervolgens illegaal de Turks-Syrische grens over te gaan.
Wat is er gebeurd? Speelt er meer tussen vriendje Mo en Isra of is Isra tegen eigen wil meegenomen? Met de grootste vraag: Zijn Lieke en Lukas in staat om samen met misdaadjournalist Simon van der Pol Isra te vinden en terug te brengen naar Nederland? Of zullen zij moeten concluderen dat het kwaad al geschiet is, zij te laat zijn en zij hun beste vriendin nooit meer terug zullen zien?
Een boek vol antwoorden die jou meesleurt door deze zoektocht, met een beangstigende vorm van actualiteit beschreven. De actualiteit en realisme die verworven zijn in dit boek creëren dit beangstigende gevoel bij de lezer en stimuleren tegelijkertijd de drang om verder te lezen. Je waant je in het gevoel van de personages. Je wordt een van hen.
De hoofdstukken van Meedogenloos hebben de naam van het personage van waaruit het hoofdstuk is geschreven en de datum waarop het verhaal zich afspeelt. Het verhaal is geschreven in meerdere perspectieven, vanuit hoofdpersonages Lieke, Lukas en Isra en vanuit Simon en Elaine.
Je kan stellen dat ‘Meedogenloos’ vol heftige emoties zit en dit overbrengt op de lezer. Tardio start met een heftige proloog, waarmee de lezer op scherp wordt gezet. De paniek in Nederland is groot, wanneer er van de een op de andere dag een vijftienjarig Moslim meisje verdwijnt. Diverse instanties zitten er met hun neus bovenop, de druk is enorm. Lieke en Lukas geloven heilig in de onschuld van Isra, want zij zou nooit weggaan zonder het te laten weten aan haar beste vrienden. Na deze heftige proloog, wordt de lezer helemaal op het verkeerde been gezet, met een plotwending die je niet aan zag komen. Alle mogelijke scenario’s komen aan bod, eindigend met een schokkende epiloog. In Meedogenloos is niets wat het lijkt en dat is haar kracht.
Als 20-jarige lezer, geen liefhebber van dit genre, was het voor mij een nieuwe wereld die zich voor mijn ogen en in mijn hoofd opende. Niet verliefd op dit genre, maar wel op dit boek. Ik kon niet stoppen met lezen en was oprecht verbaasd tijdens het lezen van de epiloog.
Ondanks een beklemmend gevoel tijdens het boek ervaren te hebben, door de mate van actualiteit en realisme, raad ik dit boek zeker aan. Dat gevoel moet en wil je hebben tijdens het lezen van (jeugd)thrillers. Ik ben mij wel bewust dat je van dit genre moet houden, zeker als kind. De spanning verhuld in dit boek, is niet voor iedereen weggelegd. Laat dat duidelijk zijn. Voor liefhebbers zal mijn beoordeling van 4/5 sterren dan ook geen verassing zijn!

Aaron Schabbing
L31