Prachtig boek dat de tijd neemt

alex 10 april 2025 Boekverkoper
De tienjarige Manno verhuist na de dood van zijn moeder naar Wenen. Hij heeft het zwaar, en voelt zich hier pas echt thuis als hij onderdeel wordt van een hechte vriendengroep waarin verschillen in sociale klasse, politieke voorkeur, religie en seksuele geaardheid niet uit lijken te maken. Als de NSDAP in de loop van de dertigerjaren steeds meer macht krijgt in Wenen, worden de onderlinge verhoudingen toch grimmiger, en moet Manno toekijken hoe de vriendschappen om hen heen op losse schroeven komen te staan.

Narcis is een roman die de tijd neemt. Judith Fanto neemt je mee op reis door de decennia zodat je net als Manno toeschouwer bent van de ontwikkelingen in de levens van de vrienden. De personages gaan vertrouwd voelen en blijven ook na de laatste pagina bij. Ook zit het boek vol met mooie zintuiglijke beschrijvingen, waarbij vooral geur een grote rol speelt. De geur van de wilde narcissen in de heuvels bij Altaussee komt je vanaf de pagina's tegemoet.

Hoewel Narcis geen roman met een snel, spannend plot is, liet het verhaal me niet los en kon ik steeds niet wachten om verder te lezen.

Meer recensies van alex