Mooi maar moeilijk te “verkopen” aan de doelgroep
Mooi verhaal en ik was na een wat traag begin ook echt wel heel benieuwd hoe het af zou lopen. Bijzonder boek ook over liefde in de familie, een gehandicapte broer hebben en daardoor al jong veel verantwoordelijkheid hebben, het niet breed hebben en het verdriet van een verdwenen vader. Veel mooie, echte “jeugdliteratuur “ thema’s.
Maar waarom dan maar 3 sterren? Omdat ik als vakleerkracht weinig handvatten krijg van de auteur, illustrator en uitgeverij hoe ik dit boek goed kan promoten naar de doelgroep toe. De titel en de lay-out zijn niet aantrekkelijk (sterker; op basis daarvan heb ik dit boek uitgekozen. Deze zomer ben ik een challenge met mijzelf aangegaan om meer boeken met lelijke voorkanten te lezen en dit was dus 1 van die boeken, sorry Martijn van der Linden! ). Maar ook het verhaal… Het is echt een verhaal waar je “doorheen” moet, echt meer literatuur. En helaas is er maar een enkele leerling die dat gaat proberen / zelfstandig aankan. Jammer en het zou niet zo moeten zijn in NL, maar het is wel de situatie zoals deze er ligt. Daarom is het ook extra belangrijk om een pakkende lay-out (en titel) te maken als uitgeverij, want nu kunnen alleen leesbevorderaars iets over de inhoud van het boek vertellen om het te promoten, en daar heb je helaas weinig tijd/gelegenheid voor in de klas/bibliotheek. Daarom had ik liever bij dit boek een minder esthetische en meer kinder-hippe lay-out gezien; dat scheelt al want dan pakken kinderen het hopelijk zelf om de achterflap te lezen. En hopelijk trek ze dat dan genoeg aan om het boek te lezen.
Wel is dit boek heel geschikt om voor te lezen in de klas of thuis. Daar is het een aanrader voor. Misschien iets te traag verhaal af en toe, teveel details, maar ik denk dat kinderen wel ademloos zullen luisteren. Zeker als je ervoor in de klas uitleg geeft over bijvoorbeeld zo’n mooi dier als een kraanvogel!