Pakkend verhaal, maar tjonge, wat een onaantrekkelijke cover…
Wat een mooi verhaal over de Tweede Wereldoorlog weer! Gebaseerd op waargebeurde verhalen; dat spreekt jonge lezers aan. En het boek in brede zin pakte mij ook vrijwel direct (dus niet omdat het zo goed als waargebeurd is; dat bleek trouwens pas uit nawoord en wist ik dus op het einde). Dat gebeurd mij bij dit thema niet zo vaak meer omdat ik al zoveel jeugdboeken over de oorlog heb gelezen dat het soms een beetje een herhalingsoefening wordt.
Naast pakkend geschreven gaat dit boek ook over een uniek stukje geschiedenis; over de oorlog op Texel, waar de bevrijding heel anders liep dan in de rest van NL. De vragen die de schrijfster aan het einde hiervan opwierp (of de Georgiërs de mensen in Texel niet erg benadeeld hebben) zijn interessant. Sowieso zijn de nawoorden (het zijn er meerderen) interessant; ik hou daar wel van als er nog een toelichting op zo’n bijzondere historische gebeurtenis wordt gegeven, zodat de lezers nog verder het eea kunnen uitzoeken/leren erover.
Maar toch 1 zwaar punt van kritiek; die lay-out! Waarom weer zo lelijk? Want dat is deze voorkant voor kinderen! Waarom niet iets aantrekkelijks? Lemiscaat; druk alsjeblieft een herdruk met een WEL aantrekkelijke voorkant en maak daarvoor een test panel met de doelgroep of zo iets!
(Meestal trek ik een ster van mijn score voor een boek af voor een lelijke cover, maar ik vond het boek van Joyce Pool zo sterk dat ik het echt zonde vind om er 3 sterren van te maken op basis van een onhandige keuze betreffende de vormgeving door de uitgever)