Bijzonder maar niet passend bij de doelgroep, zeker de lay-out

Andrea Diana 19 augustus 2025
Tja, ik vind dit een heel lastig boek om een goede recensie over te geven. Ik hou van historische jeugdromans en -een soort van- echt gebeurde verhalen. Maar is dit boek wel gemaakt met kinderen in het achterhoofd? Het is een soort gekke kruising tussen informatief en verhalend, maar daarin niet zo sterk als sommige andere auteurs dit kunnen. En de afbeeldingen… Volwassenen vinden ze misschien bijzonder, maar is er wel gevraagd aan de doelgroep (circa 10-12 jaar) wat ze hiervan vinden? En dan die gekke spraakbalonnen ertussen: ze halen je uit het verhaal en zijn warrig (welke personages zijn het ook alweer? Wie is wie uit de familie? Elke keer moest ik daar weer energie in steken, totdat ik de spraak ballonnen liet voor wat ze waren). Echt een mooi boek maar ik zou zeggen voor volwassenen die deze “kunst” kunnen waarderen. Of gewoon zo’n boek echt kindvriendelijk maken (en dan maar meer cliché-afbeeldingen en -vormgeving), dan heb je tenminste kans dat het gelezen wordt. Nu heeft het boek echt reclame nodig en dan nog betwijfel ik of het ooit de (school)bieb uitkomt…

Meer recensies van Andrea Diana

In 1938 vluchten de Freuds van Wenen naar Londen, waar Anna Freud weeshuizen opricht en op zoek gaat naar erkenning en hechte vriendschappen.

De jonge, verloren Ambre komt na een mislukte zelfmoordpoging in een hotel in de bergen terecht, waar ze zichzelf en het leven opnieuw leert te ontdekken.