Indringende puzzel

Anique 07 april 2020
Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de Amerikaan Norman Corinth als schutter deelgenomen aan de bombardementen op Dresden. Een tiental jaar later - midden jaren '50 - keert Cortinth terug naar de stad voor een bezoek aan een congres. Eenmaal in Dresden wordt Corinth geconfronteerd met de onuitwisbare gevolgen van het bombardement.

Mulisch heeft het verhaal opgebouwd als Griekse tragedie. Het boek staat bol met symbolische verwijzingen naar onder meer Griekse mythologie, wetenschap, Bijbelse verhalen en alchemie. Dat maakt het boek enerzijds niet altijd even gemakkelijk leesbaar, maar anderzijds creëert Mulisch hiermee een tweede laag aan het verhaal waarbij je als lezer wordt aangespoord de verwijzingen (en ik heb ze ongetwijfeld lang niet allemaal gevonden en/of begrepen) te interpreteren en verbanden te leggen. Uiteindelijk is het boek een puzzel, die kan worden opgelost omdat alles verband houdt met alles. Het lijkt wel alsof achter iedere alinea, achter iedere zin, misschien zelfs achter ieder woord een diepere betekenis schuilt.

Een indringend boek dat veel van de lezer vergt, maar die lezer wordt wel royaal beloond.

Meer recensies van Anique