Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Vaardige thriller gecombineerd met matige feelgood

Anne-Claire Verham 14 juni 2020 Hebban Recensent

In Tussen de leugens lukt het auteur Michelle Adams (1981) heel aardig om twee genres met elkaar te verweven. Aan de hand van een thrillerplot rond geheugenverlies onderzoekt ze de persoonlijke relaties en belevingswereld van hoofdpersonage Chloë als in een feelgoodboek. Beide delen krijgen daarbij evenveel aandacht, maar het thrillergedeelte is wel sterker en origineler dan het romantische verhaal. Daarmee heeft dit boek genoeg te bieden aan liefhebbers van het genre, maar stijgt het daar niet bovenuit.

Adams is een Britse thrillerauteur die op Cyprus woont en niet verward mag worden met twee schrijvende naamgenoten. Tot haar eigen verrassing werd ze aanvankelijk fysioloog op een cardiologische afdeling, maar uiteindelijk wist ze toch een manuscript af te ronden. Dat werd haar debuut, Mijn zus, dat ook in het Nederlands is verschenen. Tussen de leugens, vertaald door Caecile de Hoog en Noor Koch, is haar tweede thriller. In beide boeken vormen familierelaties een belangrijk thema.

Het moment waarop dit boek in Nederland is uitgekomen, de locatie aan de Britse kust en de cover – allen wekken ze de indruk dat het hier om een zomerse vakantiethriller gaat, maar het tegendeel is waar. Het verhaal speelt zich grotendeels af in hartje winter in een regenachtig Engeland. Al is de zee erg aanwezig.

De 32-jarige Chloë Daniels uit Brighton is na een ernstig auto-ongeluk en bijkomende hersenoperatie haar geheugen finaal kwijt. Terwijl ze revalideert van fysieke verwondingen, probeert ze ook haar herinneringen terug te krijgen. Dat niet in de laatste plaats omdat er dringende vragen zijn over de ware toedracht van haar ongeluk. Uiteraard botst Chloë, die bij haar ouders verblijft, daarbij tegen de nodige obstakels op. De belangrijkste daarvan is haar vader, een psycholoog die expert is in het geheugen. Ogenschijnlijk probeert hij zijn dochter te helpen, maar hij gedraagt zich opdringerig en houdt er nogal experimentele beroepsopvattingen op na. Chloë voelt zich daar zeer ongemakkelijk bij en probeert ondanks haar broze toestand in toenemende mate zelf op onderzoek uit te gaan. Dat levert steeds weer ongedachte feiten over haar verleden en de toedracht van het ongeluk op.

Als verhaalidee kun je geheugenverlies zien als het toppunt van clichématigheid, maar ook als een verteltechniek. Een hoedanigheid die het mogelijk maakt om de hoofdpersoon zijn of haar eigen mysterie te laten ontrafelen. Zonder geheugenverlies gaat dat bijna niet, dus dat moet een auteur maar worden vergeven. Deze dient de zaken dan wel een beetje doordacht en eigenzinnig vorm te geven. Dat is een handdoek die Michelle Adams met veel flair oppakt. Ze gebruikt haar medische achtergrond volop om een eigen insteek te geven aan het geheugenverlies en de psychologie erachter. Vooral Chloës vader en zijn experimentele theorieën zijn een interessante en ongebruikelijke toevoeging. Zozeer zelfs dat je het psychologische verhaal rond geheugenverlies als thema in het boek kun zien.

Het krijgt allemaal extra cachet door de goede suspense. Daarbij lukt het Adams steeds weer om twijfel te zaaien over personages, vooral de vader, terwijl het lang niet zeker is of dat terecht is. Want in hoeverre kloppen de gedachten van iemand die net een hersenoperatie heeft ondergaan? Voor de lezer valt het moeilijk te raden, omdat het verhaal in de ik-vorm is geschreven. Het wordt pas duidelijk als de plot zich ontvouwt, wat het met een redelijk aantal goed gedoseerde, verrassende wendingen doet.

Jammer genoeg blijken de verwikkelingen in het persoonlijke leven van Chloë heftig maar niet zo opmerkelijk. De auteur snijdt een bepaalde problematiek aan, maar geeft dat weinig diepgang en toegevoegde waarde. Verder blijft ze ondanks buitenechtelijk avontuur netjes binnen de lijntjes kleuren en valt ze regelmatig in herhaling wanneer ze Chloës gedachten beschrijft.

Daarmee is Tussen de leugens een thriller die beslist zijn momenten heeft, maar over de hele linie genomen toch te vlak en standaard blijft. Desondanks is het, ook dankzij de zeer filmische schrijfstijl, een prettig boek om te lezen, in welke vakantie dan ook.  

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anne-Claire Verham

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.