Advertentie
    Anne Slofstra Hebban Recensent

Bij een burn-out, het woord zegt het al, ben je opgebrand. Je voelt je lichamelijk en geestelijk totaal uitgeput en bent als gevolg daarvan tot weinig in staat. Volgens cijfers van TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek hebben 1 miljoen Nederlanders burn-out klachten. Grote kans dat je uit eigen ervaring, of door de ervaringen van mensen om je heen, met dit verschijnsel in aanraking bent gekomen.

Als je zelf (of iemand in je omgeving) een moeilijke periode doormaakt, waarbij je niet begrijpt wat er gebeurt, ga je op onderzoek uit om antwoorden te vinden. Tegenwoordig staan de boekhandels vol met boeken die je kunnen helpen om ieder probleem op te lossen met een eenvoudig stappenplan, en dit leidt natuurlijk (!) tot een gelukkiger of liefdevoller leven. Maar hoe weet je welk boek je moet hebben uit zo’n breed aanbod? Barnhoorn maakt direct op de eerste pagina’s duidelijk voor wie ze dit boek heeft geschreven:

'Dit boek is bedoeld voor mensen die het al benauwd krijgen als ze weer ergens lezen dat positief denken de sleutel is tot alle geluk. En voor mensen die misschien juist heel krachtig en levenslustig zijn ingesteld, maar die af en toe een stap hebben overgeslagen en vervelende gevoelens hebben onderdrukt. Mensen bij wie er ineens, misschien wel vanuit het niets, weer donkere wolken uit hun kindertijd naar boven komen. En ook voor mensen die een overwegend ontspannen leven leiden en een gevoel van creativiteit en vrijheid ervaren bij alles wat ze doen, maar zichzelf er toch op betrappen dat ze balen van zichzelf als ze een mindere dag hebben.'

Nowelle Barnhoorn (1986) is coach, spreker en auteur. Ze debuteerde in 2016 met Schemerdieren, dat positief werd ontvangen. Barnhoorn heeft vijf jaar lang met een burn-out en depressie geworsteld en heeft tijdens die periode geen boek kunnen vinden dat bij haar aansloot. Dwars door het donker is het boek dat de auteur zelf had willen lezen tijdens de moeilijke periode die ze doormaakte.

Hiermee schept Barnhoorn direct een verwachting met betrekking tot de inhoud van het boek: dat het afwijkt van wat er momenteel in de schappen te vinden is. Dat klinkt veelbelovend. Helaas maakt ze deze verwachting niet waar. Op basis van het beeld dat geschetst is, verwacht je een persoonlijk verhaal waarbij je wordt meegenomen in de donkere gedachten van de hoofdpersoon en haar zoektocht hierin. Hoe heeft zij haar weg gevonden in de wirwar van alle goedbedoelde adviezen?

Een enkele keer wordt hier een kort stukje over geschreven, maar dit blijft oppervlakkig doordat het verhaal grotendeels in de derde persoon is geschreven. Er wordt een situatie geschetst en daarbij meteen een analyse gemaakt om deze gevoelens of dit gedrag te verklaren. De ervaringen en gevoelens van de hoofdpersoon of haar zoektocht worden verder niet uitgediept. De lessen die Barnhoorn hierdoor geleerd heeft, wel. Ze deelt veel theoretische kennis die ze heeft opgedaan door het lezen van andere boeken of het kijken van filmpjes op YouTube.

De donkerste periode uit het leven van Barnhoorn werd afgesloten doordat zij spiritueel ontwaakte. Een groot gedeelte van het boek gaat in op deze spirituele ervaring: tweelingzielen, bewustwording, verlichting en zielsverlangen zijn onderwerpen die daarbij besproken worden. Het is een bijzondere keuze om een boek met een titel over donkere periodes voor een groot gedeelte te laten gaan over deze spirituele thema’s.

Dwars door het donker bevat zeker informatie waar je wat aan kunt hebben, maar blijkt uiteindelijk toch voornamelijk een boek met theorie en adviezen waardoor je uiteindelijk, je raadt het al, een gelukkiger en liefdevoller leven kunt leiden. Een gemiste kans.

Reacties op: Een gemiste kans

7
Dwars door het donker - Nowelle Barnhoorn
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners