Advertentie
    Annemieke de Jong Hebban Recensent

De Amerikaanse illustrator en kinderboekenschrijver Eric Carle is onlosmakelijk verbonden met het karakter Rupsje Nooitgenoeg. Het hongerige rupsje dat eet en eet, totdat hij een vlinder wordt is bij veel kinderen favoriet. Wat daarin waarschijnlijk een belangrijke rol speelt zijn de prachtige kleurrijke illustraties, die door hun ogenschijnlijke eenvoud en de vaak witte achtergrond veel kleine kinderen aan spreken.

Inmiddels zijn er vele varianten van Rupsje Nooitgenoeg verschenen (van badboekjes tot telboekjes). En nu leek daar een kerstboek te zijn, wat een prachtig idee! Helaas de liefhebber die bij Kerstmis met Rupsje Nooitgenoeg een nieuw verhaal van het hongerige rupsje verwacht komt bedrogen uit. Ja het rupsje is terug te vinden in de illustraties maar slechts op een erg minimale manier - wat maakt dat het boek bijna een zoektocht naar het rupsje oplevert. Daarbij komt het rupsje - jammergenoeg - in het verhaal helemaal niet aan bod.

Een gemiste kans omdat - naar het mij lijkt - het rupsje op een relatief makkelijke manier deel uit had kunnen maken van het verhaal, bijvoorbeeld zoals dat gedaan is bij Een feestje met Rupsje Nooitgenoeg.

Desondanks is Kerstmis met Rupsje Nooitgenoeg een aanrader voor jonge boekenliefhebbers. De kleurrijke kaft met een prachtige kerstboom, de mooie stevige pagina's met eveneens stevige flapjes en de korte duidelijke teksten op rijm zijn aantrekkelijk voor kleine kinderen. Hetzelfde geldt voor de typische Carle-illustraties. Op die manier biedt het boek een eerste introductie voor kleine kinderen met Kerstmis en vooral de kerstman.

Een boek dat niet aan de verwachting voldoet - omdat het rupsjes-aspect helaas te wensen overlaat, maar ondanks dat een enorme aantrekkingskracht heeft voor kleine lezers en daarmee zonder twijfel toch een geslaagd kerstboekje blijkt!

Reacties op: Kerstmis in Carle-stijl

5
Kerstmis met Rupsje Nooitgenoeg - Eric Carle
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker