Advertentie
    Annemieke de Jong Hebban Recensent

Er was eens een zeeheks in Hans Christiaan Andersens sprookje De kleine zeemeermin. Een schurk die bij menig sprookjesliefhebber bekend is. De grote vraag die in het sprookje echter onbeantwoord blijft is hoe deze zeeheks zo geworden is. Schrijfster en journalist Sarah Henning geeft een antwoord op die vraag in haar prequel Sea Witch, want:             

'Before the story of The Little Mermaid there were three friends… one magic, one royal and one already dead…'

Op jonge leeftijd is Evie er getuige van hoe haar beste vriendin Anna verdrinkt. Jaren later verschijnt er een meisje dat als twee druppels water op Anna lijkt, Annemette, een zeemeermin die aan land gaat om echte liefde te veroveren. Lukt dit haar niet dan is ze verloren. Evie is er echter van overtuigd dat het haar verdronken vriendin Anna is en dus is ze vastbesloten om Annemette te helpen. Ze wil haar vriendin niet ‘opnieuw’ kwijtraken. Met een beetje magie helpen ze elkaar, zodat Annemette de liefde van haar leven kan veroveren. De grote vraag is of Annemette hierin zal slagen en Evie haar vriendin kan redden.

Het boek past prima in de categorie Young Adult. De hoofdstukken zijn relatief kort en de beschrijvingen blijven – ondanks dat het er soms op lijkt dat de schrijfster het verhaal op wil leuken met onnodige extra’s – makkelijk te lezen. Hierdoor is het verhaal toegankelijk voor de lezersgroep voor wie YA-boeken in oorsprong bedoeld zijn. De fantasyliefhebber zal zich door dit boek waarschijnlijk minder aangesproken voelen. Ondanks dat er in het verhaal gesproken wordt over magie, ontbreekt het aan een daadwerkelijke uitwerking van magische elementen. Ook heeft het boek niet de avontuurlijke elementen die je bij fantasy al snel verwacht. De fantasyliefhebber zal daardoor bij het lezen van dit boek de echte aansluiting missen.  

Voor wie bij het lezen van een twisted fairytale hoopt op een nieuwe, verrassende versie van een bekend verhaal, zal dit boek een tegenvaller zijn. Het boek is een prequel die een kant van het sprookje van de kleine zeemeermin belicht die nog niet vaak is uitgewerkt, maar tegelijkertijd komt het niet tot de kern, namelijk het verhaal van de zeeheks. Iets wat je op basis van de titel en de omschrijving van het boek wel zou verwachten. Het boek biedt vooral een lange inleiding, om uiteindelijk tot een minimale ontknoping te komen over wie de zeeheks nu daadwerkelijk is en wat maakt dat ze zo geworden is. Dit ondanks de verschillende verhaallijnen uit het verleden en het heden die in het boek worden afgewisseld en die waarschijnlijk bedoeld zijn om voor de lezer langzaam uit de doeken te doen hoe verleden en heden met elkaar verbonden zijn. Het ontbreekt bij dit boek aan originaliteit, iets waar je als lezer van twisted fairytales juist op hoopt. 

Reacties op: Diep in de zee

18
Sea Witch - Sarah Henning
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker