Advertentie
    Annemieke de Jong Hebban Recensent

Mijn eerste kennismaking met schrijver Matt Haig was door het lezen van How to stop time. Een boek dat absoluut naar meer smaakte.

Toen het nieuwe boek van Haig - The Midnight Library - onder mijn aandacht kwam, wist ik het zeker. Dit is een boek dat ik moet lezen.
De pre-order was al even geplaatst, dus toen het boek in augustus eindelijk binnen kwam met een prachtige kaft, wist ik dat het niet lang mocht blijven liggen. Want het leek zo bijzonder!

En bijzonder is het!

Nora heeft een leven wat niet bepaald is wat ze er zich van had voorgesteld. Wanneer ze vervolgens haar kat en haar baan verliefd, hoeft het van Nora niet meer. Door het beëindigen van haar leven komt ze terecht in The Midnight Library. Een bijzondere bibliotheek die je kennis kan laten maken met alles waar je spijt van denkt te hebben en met het leven dat je zou hebben geleefd wanneer je andere keuzen zou hebben gemaakt.

En zo maakt Nora kennis met tal van haar eigen levens...
Levens waarin ze alleen was, ook wanneer ze veel mensen om zich heen had. Levens waarin ze alles lijkt te hebben bereikt wat je je maar kunt wensen... Maar tegelijkertijd ontstaat de vraag - wat is dan dat perfecte leven en zal ze ooit dat leven vinden dat ze zo graag zou willen leven...

"Maybe thats wat all lives were hough. Maybe even the most seemingly perfectly intense or worthwhile lives ultimately felt the same. Acres of disappointment and monotony and hurts and rivalries but with flashes of wonder and beauty. Maybe that was the only meaning that mattered."

Haig is er in geslaagd een bijzonder krachtig en toegankelijk verhaal neer te zetten. Een boek dat je niet alleen meeneemt aan de hand maar ook na laat denken. Want ja - je weet ten slotte nooit hoe anders je eigen leven er uit zou hebben gezien als je juist die andere keuze zou hebben gemaakt... Het boek raakt op een bijzondere manier, omdat je nooit weet wat Nora in haar 'nieuwe' leven kan verwachten...

Wat zal the Midnight Library Nora gaan brengen, de wens voor de dood of de wil om te leven?

Maar uiteindelijk komt er één les naar voren:
"I just don't understand life,' sulked Nora. 'You don't have to understand life. You just have to live it."

Reacties op: Je hoeft het leven niet te begrijpen, je moet het leven!

11
The Midnight Library - Matt Haig
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners