Advertentie
    Annemieke de Jong Hebban Recensent

De Amerikaanse Sandy Stark-McGinnis is een schrijfster die vooral realistische kinderboeken schrijft waarin situaties aan bod komen die een rol kunnen spelen in het leven van kinderen. Zo verschijnt er in 2020 een boek van haar hand over een kind wiens moeder Alzheimer heeft. Het boek Extraordinary Birds werd Zo vrij als een vogel, dankzij de vertaling van Lydia Meeder. En zo is er voor gezorgd dat een kinderboek met het onderwerp pleegzorg, ook voor Nederlandse pleegkinderen beschikbaar is.

December is een meisje die haar jeugd door heeft gebracht in verschillende pleeggezinnen. De hoop om ergens te blijven, om een thuis te krijgen heeft ze min of meer opgegeven. Ze heeft ook geen thuis nodig, want ze weet het zeker. De littekens op haar rug zijn het bewijs van wat ze eigenlijk altijd al wist, ze is een vogel. En ooit zullen haar vogels weer uit haar lichaam komen... en dus spring December uit bomen, in de hoop dat haar vleugels zich uit haar lichaam bevrijden.

Eleanor is een vrouw die haar leven wijdt aan vogels. Ze zorgt voor vogels bij haar huis, ze werkt bij de vogelopvang en zet vogels op. Dat laatste is voor December wel even wennen....

En dan is er Cheryllynn, een heel bijzonder meisje dat ondanks dat ze het mikpunt vormt van pesterijen, er in slaagt zichzelf te blijven.

Hun gezamenlijke liefde lijkt de basis voor een mogelijk succesverhaal... de grote vraag is echter of December er in zal slagen haar twijfels en wantrouwen aan de kant te zetten, zodat ze dit thuis een eerlijke kans kan geven. Of zal ze Eleanor wegjagen?

Een boek dat een kijkje geeft in de gruwelijke situaties waarin pleegkinderen zich in het verleden hebben bevonden, maar ook de moeilijkheden en twijfels die hun leven vullen vanaf het moment dat ze in de pleegzorg terecht komen. Een boek dat daardoor herkenning zal bieden aan veel kinderen in dergelijke situaties, en misschien op sommige momenten zelfs troost zal bieden. Het brengt boodschappen met zich mee, zoals je mag zijn wie je bent, je bent goed zoals je bent en er is hoop!

Een prachtig, ietswat poetische beschrijving, zorgt ervoor dat het boek aan het begin wat inzet van de lezer vraagt. Ik vermoed dat het daarom vooral geschikt is voor de ervaren jeugdige lezer. Maar dat neemt niet weg dat het een prachtig verhaal is, een absolute aanrader en een boek dat anders ook juist samen gelezen kan worden. Het kan uitnodigen om samen het gesprek aan te gaan en het samen met kinderen in vergelijkbare situaties te lezen!

Fijn dat er een boek is dat pleegkinderen op geheel eigen manier laat zien dat ze niet de enige zijn!

Reacties op: Hartverwarmend verhaal met belangrijke boodschap voor pleegkinderen!

6
Zo vrij als een vogel - Sandy Stark-Mcginnis
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker