Advertentie

Een aangrijpend familieverhaal!

Het verhaal speelt zich af in de 19e eeuw, meneer Peacock krijgt een mooi aanbod naar het schijnt. Hij zoekt een betere toekomst voor zijn gezin en het avontuur.
Het pioniersgezin vertrekt uit Nieuw-Zeeland en komt na een enerverende reis aan op één van de vulkanische Kermadec-eilanden.
Op dit onbewoonde eiland probeert Joseph Peacock samen met zijn elfjarige dochter Lizzie een nieuw bestaan op te bouwen!
Dat stelt hen voor enorme uitdagingen, zeker ook omdat bijna alle levensmiddelen die ze meegekregen hebben onbruikbaar of bedorven zijn. De familie overleeft dit drama maar ternauwernood.
Vader weet Lizzie en de andere kinderen te motiveren en door hard te werken een bestaan op te bouwen. Je ervaart de overlevingsdrang en de spanning die hiermee gepaard gaat.
Na twee jaar komt er een kantelpunt en meert er een schip aan met een handje vol (geronselde) mannen die op zoek zijn naar werk en een hoopvolle toekomst.
Als alles een goede wending lijkt te nemen gebeurd er iets ingrijpends, wat het leven van de familie Peacocks voorgoed zal veranderen. De oudste broer van Lizzie verdwijnt, er wordt een zoektocht op touw opgezet, met huiveringwekkende gevolgen…

De auteur neemt je mee in het verhaal, aan de hand van flashbacks die het heden en verleden met elkaar te verbinden. De strijd om van een meedogenloze plek een paradijs te maken.
Het verhaal wordt vertelt door de ogen van twee hoofdpersonen:

De elfjarige Lizzie, heeft een rotsvast vertrouwen en geloof in haar vader en wil er alles aan doen om hun leven op het eiland tot een succes te maken.
Heel lang blijft ze trouw aan haar vader, omdat Lizzie zijn ‘oogappel’ is en zij hunkert naar liefde, aandacht en bevestiging.
Als haar vaders ‘dromen’ dreigen te mislukken en zij de gevaarlijke consequenties van zijn dromen begint te begrijpen, gaan haar ogen eindelijk open. Hierdoor wordt haar bestaan en geloof zwaar op de proef gesteld.
De tweede persoon is de Maori jongen Kalala, de meest interessante van de geronselde mannen die op het eiland gekomen zijn om te werken en wie weet wat nog meer.
Hij heeft een scherpe geest en een invoelend vermogen om situaties te kunnen doorzien. Ook heeft Kalala de kans gekregen om te leren lezen. Als hij ontdekt dat de kinderen van het gezin Peacock niet kunnen lezen. Is hij zeer verbaasd.
Hij probeert hier alsnog verandering in de brengen, daarnaast wordt hij met de anderen werkmannen betrokken bij de plotselinge zoektocht naar de broer van Lizzie.

Het is heel verfrissend om deze roman te lezen vanuit een ander perspectief dan vanuit de blanke overheersing en de slavernij in die periode.
Bijzonder is ook dat er een apart hoofdstuk gewijd aan het ontstaan van deze roman en hoe de auteur bepaalde bronnen heeft toegepast. Voor deze roman heeft zij vooral mogen putten uit de familiegeschiedenis van haar man.
Lydia Syson, heeft een meeslepende roman geschreven, al komt het verhaal traag op gang uiteindelijk wordt je zo meegezogen in de vertelling dat de ontknoping je toch nog verrast.

Als je een liefhebber bent van literaire historische romans, is deze roman zeker een must!

Reacties op: Een aangrijpend familieverhaal!

5
Meneer Peacocks paradijs - Lydia Syson
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker