Spannende eerste roman van Eric Corton

Arthur Weghorst Arthur Weghorst
9 mrt 2021

Recensie van het boek “Mist” van Eric Corton.
Tegen het eind van het boek staat de volgende zin: “Alles staat al op z’n kop, maar nu draait het ook nog een honderdtachtig graden.”
Dit is het centrale thema van dit verrassende boek. Eric Corton heeft een boek geschreven dat tot het einde toe blijft boeien. De start van het boek vond ik een lastige. De eerste bladzijden zijn vergeven van drank en grove taal. Daar eenmaal doorheen, ontspint zich een ingenieus web van waarheid en vooral van mist. De mist die bij Louis ontstaat door alcohol gebruik en bij zijn vader Menno door Alzheimer zorgt voor een bijzondere roman. Steeds komen er (soms een beetje heel toevallig) herinneringen terug. Vaak net op cruciale momenten. Het geheel blijft echter wel geloofwaardig. Vooral het feit dat er een moord gepleegd is, zorgt ervoor dat het boek ook spannend is. Niet de klassieke “wie heeft de moord gepleegd”, maar je wilt wel weten wie het gedaan heeft en vooral waarom. Dit gegeven maakt dit boek ook een lekker boek.
Heel vakkundig is hoe Corton de verschillende verhaallijnen verweeft met elkaar. Op het eind van het boek komt het op een prachtige manier samen.
Kortom, zeer de moeite waard om te lezen en om Eric Corton als schrijver te volgen.

Meer recensies van Arthur Weghorst