Verontrustend goed boek van DBC Pierre
DBC Pierre; Ondertussen in Dopamine City
“Ze (social media) heeft een gat in de muur van ons huis geslagen. Een meute onbekende griezels beoordeelt haar door haar slaapkamermuur heen. En daar meet ze haar waarde aan af.”
Lon Cush is ontslagen als rioolwerker, zijn vrouw is overleden, zijn schoonmoeder wil de kleinkinderen van 9 en 12 jaar en hij woont in een slechte buurt. Dan wil zijn dochter ook nog een smart Phone……
Dit zijn de ingrediënten voor een bijzonder boek van DBC Pierre. Het verhaal draait om de uitwassen van social media in een dystopische wereld. Rike is het Facebook-achtige programma dat UAS (Universele Actuele Score) punten uitdeelt via een algoritme. Deze vertrouwensscore, die wordt weergegeven door een hyena, heeft zelfs invloed op je hypotheek. Ben je gelinkt met verkeerde mensen, dan kost jou dat punten.
Ronduit verontrustend is het beeld dat DBC Pierre schetst van de repping van Lon zijn dochter Shelby. Haar privé opnamen worden door anderen gebruikt voor hun eigen fantasieën.
Dit en nog veel meer is de wereld die DBC Pierre op uiterst geraffineerde wijze neerzet in dit boek. Toch ontspoort het boek ietwat richting einde. De fantasie slaat dan toch wel op hol.
Ondertussen in Dopamine City is wat betreft de opbouw een origineel boek. Het begint met een normale bladspiegel. Vanaf ongeveer een derde van het boek gaat het over in een bladspiegel met 2 kolommen. Links gaat het verhaal verder. Rechts staan steeds de berichten afkomstig van social media. Deze hebben zowel direct als indirect te maken met het verhaal. Een erg originele aanpak.