Als het klokhuis ooit een podcast wil beginnen ...
Wáár gaat dit boek over? Over brons? Wat is dat nou voor onderwerp? Nou een behoorlijk spannend onderwerp, dat kan ik alvast verklappen! Dit zijn de eerste zinnen uit het boek. En de eerste drie daarvan waren ook precies mijn gedachten toen ik voor het eerst over het boek hoorde. Ik had er twijfels bij. Maar eerlijk is eerlijk, ik ben het volkomen eens met de vierde zin, het is een behoorlijk spannend onderwerp.
In het boek wisselt Linda Dielemans meer informatieve hoofdstukken af met verhalende stukken. De informatieve gedeeltes zijn makkelijk leesbaar en verdeeld in korte hapklare hoofdstukjes die je beetje bij beetje meer leren over brons. En na een paar hoofdstukjes informatie, die totaal niet lezen als een informatie boek, kom je terecht in een verhaal over brons. Terug naar de wereld waar brons belangrijk was en waar brons echt leefde. En met echt leefde, bedoel ik ook echt leefde. De verhalen worden verteld vanuit het oogpunt van een bronzen voorwerp. Dit klinkt misschien als een leuk foefje, maar voor mij voelde dit nooit als een gimmick. Ik geloof dat de bijl van Roek hem wil beschermen en alleen maar door Roek gehanteerd wil worden. Ik kan me de nieuwsgierigheid en spanning heel goed voorstellen bij een klomp metaal die diep vanuit de aarde losgewrikt wordt. Maar wat mij het meest aangreep, was het hartverwarmende verhaal van een halsketting die liefde, hoop en wanhoop meemaakt.
De afwisseling tussen de meer informatieve stukken en de verhalen werkt heel goed. Er zit tempo in de informatieve stukken en voordat je het idee hebt dat je alleen een informatie boek leest heb je alweer een intrigerend verhaal. Deze korte verhalen worden ook versterkt door de informatie die je daarvoor en daarna leest. Er wordt gewerkt aan een wereld die steeds groter en rijker wordt. Je wordt heel vernuftig meegenomen in de tijdlijn van hoe brons zich in onze omgeving heeft ontwikkeld, zonder dat het belerend aanvoelt.
Ik heb dit boek twee keer beleefd, eerst als luisterboek en daarna heb ik het boek gelezen. En beide geven je een andere mooie beleving. Het luisterboek deed mij denken aan het Klokhuis. In mijn ogen één van de beste kinderprogramma’s die ons land rijk is. Een tv-programma dat allerlei ingewikkelde onderwerpen begrijpelijk, informatief en verhalend overbrengt, afgewisseld met sketches. Dat is precies wat dit boek ook doet. Mocht het klokhuis ooit besluiten podcasts te gaan maken, dan kunnen ze Brons als voorbeeld nemen. De informatieve delen hebben een andere verteller dan de verhalende stukken. Dit werkt goed omdat de schrijfstijl net iets anders is en dit om 2 verschillende manieren van voorlezen vraagt.
Het fysieke boek is betoverend geïllustreerd door Sanne te Loo. Zij zorgt ervoor dat dit boek naar nog een hoger niveau getild wordt. Het staat vol met stemmige, sombere en sfeervolle afbeeldingen die je laten voelen hoe hard de wereld was in de bronstijd. Ook complimenten over hoe accuraat de voorwerpen zijn afgebeeld. De vormgeving is heel slim gedaan door elk gedeelte een andere hoofdkleur te geven. Dit zie je ook gedeeltelijk aan de buitenkant van het boek. Daardoor kreeg ik meteen zin om er doorheen te bladeren. Het maakte mij direct nieuwsgierig.
Met Brons heeft Linda Dielemans een boek geschreven die je fantasie prikkelt en je ook een hoop leert. Sanne te Loo neemt je verder mee in die wereld met haar illustraties. Een aanrader voor iedereen die iets meer over de bronstijd wil weten maar zeker ook als je gewoon een leuk en spannend boek wil lezen.