Getroffen

Bea Rigter 24 februari 2026
In het vakantiehuis op Vlieland trof ik de novellen De geit en De inktvis aan. Een goede plek om, na lange wandelingen langs het strand, deze twee verhalen op mij in te laten werken.

In de eerste novelle roept de geit de stille jongen op los te breken uit zijn zwijgen. Een initiatief. Hij moet een wezenlijke verandering ondergaan.
Ook in De inktvis volgt Damian tekens om los te komen uit zijn demonen. Een inktvis, die hij losmaakt uit het net, tilt hij ten hemel en gooit hem terug in zee. Net als de inktvis heeft Damian zijn ellende aan te kijken. Dromerig, maar ook standvastig gaat hij op pad, verbindt zich en neemt weer afscheid.

De geit en De inktvis zijn geven momenten weer in levensverhalen, waarin de hoofdpersonages zichzelf moeten bevrijden. Dromerig en rauw, zoals het voor wilde dieren is. Overgeleverd aan het lot.

Het zijn subtiel en rauw geschreven verhalen. Levensverhalen van binnenuit geleefd.

Meer recensies van Bea Rigter