Oine, de eerste vrouwelijke arts van Japan

Bea Rigter 11 september 2025
De eerste vrouwelijke arts in Japan, kreeg bij haar geboorte in 1827 de naam Oine. Met een Japanse moeder en Nederlandse vader, begon haar levensloop al bijzonder. In Japan was bij haar overlijden in 1903 niet zo uitzonderlijk meer, er waren inmiddels meer vrouwelijke artsen. Maar in 1978 publiceerde Akira Yoshimura, bekend auteur van historische romans, feuilletons over haar het populaire weekblad Sandrai Mainichi werd zij postuum populair.

Annejet van der Zijl dook in het leven van Oine, en begint met het leven van Oines vader Franz von Siebold.

Twee levens, verweven in de de tijd dat het geïsoleerde Japan werd ontdekt door andere landen. Twee culturen, met tradities die in hun leven bij elkaar kwamen.

Ik vind het fascinerend te lezen over het leven van de vrouw met gemengd bloed, hoe zij haar leven, de Japanse tradities volgend en dan ook het Nederlandse artsenvak eigen maakte.

Een goed leesbaar verhaal, van context voorzien een aangevuld met prachtige prenten. Japan, zoals ik het nog niet had bekeken.

Meer recensies van Bea Rigter