Wow!
Soldaat van Oranje tig keer gekeken en naar de musical geweest? Denk je dan dat je het ware verhaal kent? Think again! Peter Tazelaar was de man die de dingen deed die in de film en de musical worden toegedicht aan Erik Hazelhof Roelfzema. Dat was dichterlijke vrijheid, zullen we maar zeggen.
Peter Tazelaar, zo'n beetje Jeroen Krabbé in de film, was degene die met een smoking onder zijn dry suit het Scheveningse strand op stapte, zijn pak besprenkeld met cognac uit een fles van een wel heel bijzondere eigenaar. Als het 5 mei 1945 is heeft hij al zoveel meegemaakt, dat je niet gelooft hoe oud hij dan pas is.
En waar Erik alleen maar omhoog valt, zinkt Tazelaar tot de diepste diepten en is hij regelmatig bijna berooid. Een ongelofelijk verhaal over een miskende held die eigenlijk een torenhoog standbeeld verdient op de boulevard van Scheveningen. Wat een leven. Prachtig beschreven door Victor Laurentius. Ik viel regelmatig bijna van mijn stoel, wat best link was in de auto. Wat mij betreft hét (luister)boek van 2025.