Advertentie

De scherven van mijn vader van Leonie Bouwman is door de schrijfstijl een makkelijk leesbare autobiografische roman, waarin de schrijfster haar ervaringen en gevoelens goed overbrengt. Ze vertelt over de destructieve invloed die haar narcistische vader op haar leven en dat van de andere gezinsleden had. Na een traumatische ervaring waarbij het hele gezin betrokken was, wordt de invloed van vaders karakter steeds meer zichtbaar. En voelbaar: het verhaal doet steeds beklemmender aan. Gelukkig weet de schrijfster de luchtigheid erin te houden met een flinke dosis overlevingshumor.
Vader is alleen uit op het vervullen van zijn eigen wensen en het oppoetsen van zijn imago. Hierbij gaat hij stelselmatig over de grenzen van eenieder heen. Moeder blijft vanuit haar eigen onmacht achter vader staan. Door de jaren heen ontmoet Leonie veel onbegrip van anderen over de manier waarop ze met haar ouders omgaat, zelfs van mensen uit haar nabije omgeving.
Leonie heeft door haar christelijke opvoeding veel moeite om God te ervaren als een liefdevolle vader. Een uitspraak van haar vader, waarin hij zegt dat hij zo geweldig is dankzij God, helpt daar niet in mee. Toch gebeurt er iets waardoor Leonie een ander zicht krijgt op God en ze bij Hem haar toevlucht kan vinden.
Doordat de auteur in elk hoofdstuk een bepaald onderwerp bij de kop pakt, lopen de tijden tussen de hoofdstukken soms wat door elkaar. Toch zit er wel een chronologische opbouw in het boek. Tussen de hoofdstukken door staan prachtige verwerkingsgedichten, waarin ze veelal gebruik maakt van beelden uit de natuur. Het proces waarin ze weer tot rust komt bij God had wat meer uitgewerkt mogen worden. Anderzijds is het een boek waarin heel duidelijk een beeld geschetst wordt van hoe het is om een narcistische persoon in je nabije omgeving te hebben. Absoluut een aanrader!

Reacties op: De destructieve invloed van een narcistische vader

3
De scherven van mijn vader - Leonie Bouwman
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 16,95
E-book prijsvergelijker