Een vooruitziende blik?
Tussen 1940 en 1950 zijn deze science fiction verhalen geschreven door de Amerikaanse schrijver Isaac Asimov. Hij schrijft over hoe het leven er in 2050 aan toegaat, had hij een vooruitziende blik?
Een interessant gegevens in de tijdgeest, en zeker in die zin een boek dat gelezen mag worden. Ik begrijp dat dit boek is uitgekozen voor ‘Nederland leest’.
Het zijn eigenlijk afzonderlijke verhalen waarin in ieder verhaal een rol is weggelegd voor Susan Calvin, de robot psycholoog van US-robots. Susan wordt op latere leeftijd geïnterviewd en kijkt terug op de meest impactvolle situaties met robots.
Het ene verhaal is beter dan het andere maar o zo interessant. De wereld die is opgedeeld in Sferen en bestuurd wordt door machines. Robots die gedachten kunnen lezen, of wij willen dat ze dit kunnen. Robots die slimmer zijn dan mensen en kunnen denken. En natuurlijk ook een tegenmacht die de rol van machines bedreigend vindt, hoe kan deze ingedamd worden.
Het verhaal leest als een trein, soms beetje lastig met terminologie, maar de diepere laag in het boek maakt alles goed. Een aanrader.