"Bittere strijd", deel 2 uit de cacao-trilogie

Carina78 Carina78
27 apr 2025

Ook in dit tweede deel van de “Cacao-trilogie” volgen we het leven van de familie Veenstra.
“Bittere strijd” begint vlak na de eerste Wereldoorlog. Noor, haar vader en Hugo leiden de chocoladefabriek met zijn drieën. De relatie tussen Hugo en Noor verdiept zich, en het gaat zó goed dat ze willen trouwen. Noors vader geeft hen als huwelijkscadeau geleidelijk de leiding van de fabriek. Hij gaat zelf op zoek naar een kleinere woning voor zichzelf en Noors moeder.

Als er een ernstig ongeluk plaatsvindt in haar oude dorp, besluit Annabel, die nog steeds in het klooster bij de nonnen woont, om samen met haar dochter naar het dorp te gaan. Hier komt ze Noor weer tegen. Dan blijkt dat de vriendschap tussen beide meisjes (nu jonge vrouwen) niet geleden heeft door de jarenlange afwezigheid. Annabel keert weer terug in haar oude dorp, om daar samen met haar dochter te gaan wonen.

Fieke reist ondertussen de wereld rond om haar kunst te verkopen en les te geven. Haar vriendin Liselot blijft in Amsterdam op haar wachten. Dat is de plek waar Fieke tussen haar reizen steeds op adem komt. Fieke komt als eerste tot de ontdekking wie de vader van Annabels dochter Els is. Kan hun vriendschap dit aan?

Ook maken we kennis met Vera, de dochter van Noor en Hugo. Gedurende het boek neemt zij een grotere plaats in. Vera’s beste vriendin heet Charlie, een afkorting van Charlotte, en de meisjes groeien samen op. Als de Tweede Wereldoorlog begint, bewandelen de twee vanaf dat moment heel verschillende levenspaden.

De sprongen in tijd en steeds wisselende perspectieven zorgen voor dynamiek. Maar het maakt het soms lastig om de rode draad in de verhaallijn vast te houden. De verhaallijn in Amerika voegt weinig toe. Als roman is het heerlijk om te lezen, maar omdat het een historische roman genoemd wordt, had ik op meer historie en historische achtergrondinformatie gehoopt.

Meer recensies van Carina78