Interessant, meeslepend, intrigerend
Dit romandebuut van Brigitte Bloem is met stip op 1 binnengekomen in mijn persoonlijke lees-hitlijst.
Het verhaal van de zoektocht van Tamar is zo inleefbaar! Ik zat naast haar in het archief op zoek naar informatie over Irène en haar familie - ik zwierf met haar door haar lievelingsstad Parijs - struinde musea af - en zat op zonovergoten terrasjes te genieten van Franse heerlijkheden.
Wat een research ligt aan dit boek ten grondslag! Maar het voelt nergens 'zwaar' aan. Knap hoe Brigitte Bloem feit en fictie soepel door elkaar vlecht.
(Dat de beschrijving van Tamars Parijse 'dienstbode-kamertje' doet denken aan Sacha Bronwassers 'Luister', is toeval. Dat boek kwam uit toen het manuscript van Irène bijna af was, vertelde Brigitte mij)