Prachtig boek!

carlahartmandilz 22 oktober 2025
Boek ‘Barsten van Liefde’, door Margret van Paassen.
Op de achterflap staat: “Een genadeloos eerlijk verhaal over vrouw en dochter zijn, over moederen en modderen, over het verleden dat op de deur klopt en de ondoorgrondelijke weg van de liefde”

Wat een prachtig boek!
Het raakte me en ik bleef achter elkaar doorlezen.
Regelmatig herkende ik mijn eigen gedachten in de beschouwingen. Margret geeft er echter uitgebreid woorden aan waardoor ik er dieper en anders over na kan denken en ik milder naar mijn eigen ervaring en inzichten/ ideeën kan kijken. Dit heeft tot gevolg dat ik een aantal passages van tijd tot nog eens overlees.
Ook haar eerlijkheid over de emoties en gedragingen die zij zelf als moeder doormaakt zijn herkenbaar en nodigt uit om ruimer te denken over de lastige situaties die elke ouder tijdens de opvoeding tegen komt. Het geeft ten eerste ‘geruststelling’ te weten niet de enige hierin te zijn, en ten tweede geeft ze heel helder weer wat wel werkte en hoe de onmacht en stress bij het opvoeden ook iets brengt.

Ze laat ook heel mooi zien hoe familierelaties ‘doorleven’ na de dood van een dierbare en dit de mogelijkheid kan bieden meer inzicht te krijgen in de relatie die je had/ hebt met degene die er niet meer is. Zo blijkt in haar boek dat eigen onderzoek het mogelijk maakt om ook zonder diepe gesprekken met de eigen ouder zelf tot nader inzicht te komen en je anders te verhouden tot je vader en/ of moeder. Hierdoor blijkt het mogelijk te zijn anders om te gaan met oude ingesleten ideeën die vanuit het ouderlijk ‘nest’ meekwamen.

Niet alleen een boek van herkenning over de eigen jeugd en eigen rol als ouder….; het biedt ook sleutels hoe hiermee om te gaan. Prachtig hoe het haar lukt om met ‘instrumenten’ uit de psychologie/ het bedrijfsleven me tot vernieuwde perspectieven te laten komen via het lezen van een roman.