Spannend boek vol kunst en geschiendenis
Wauw! Wat een schitterend boek! Astrid Sy weet op een hele knappe manier de geschiedenis van Amsterdam te koppelen aan de kunst in het Rijksmuseum. Door het verhaal heen maak je op subtiele manier kennis met allerlei schilderijen, beelden en de architectuur van het Rijksmuseum. De belangrijkste werken uit het verhaal zijn terug te vinden op de schutbladen, maar ik kan me voorstellen dat je de andere schilderijen ook wilt bekijken. Op de website van het Rijksmuseum kun je alle werken rustig bestuderen en meer lezen over de kunstenaars.
Marieke Nelissen maakte het omslag en de binnenwerkillustraties. Voorin zit een prachtige tekening van het Rijksmuseum, voorzien van alle locaties. Heel fijn om af en toe even naar terug te bladeren. Door het boek ontdekte ik dat ook het gebouw zelf een waar kunstwerk is en dat er bijzondere dingen in verstopt zijn (de Nachtwachtgleuf bijvoorbeeld). Na het lezen van dit boek ga je het gebouw heel anders bekijken, dat weet ik zeker!
Dit boek is ontzettend goed te gebruiken in de klas en een mustread voorafgaand aan een museumbezoek. Wij koppelen het boek volgend schooljaar aan het thema ‘Ik hou van Holland’: genoeg om te lezen en te bespreken.