Heftige gebeurtenis en een cascade van ellende
De auteur van dit boek kwam ik tegen op een boekenmarkt en de achterflaptekst sprak me aan, dus ik kocht deze waargebeurde thriller. Het duurde door drukte en emigratie wel een poos voor ik aan het daadwerkelijke lezen toe kwam en zodoende waren mijn verwachtingen aardig hooggespannen.
Of die verwachtingen helemaal waargemaakt zijn, weet ik eerlijk gezegd niet.
Het verhaal trok me en ik had zeker de 'drang tot doorlezen' omdat ik wilde weten waar dit heen ging en of het allemaal nog goed zou komen... maar de schrijfstijl vond ik zeker niet aansprekend. Het is net alsof je meeleest met het dagboek van Monica (de ik-persoon in het verhaal) en dat is in dit geval niet echt een compliment. Ik vond het nogal eens van de hak op de tak gaan. Het hele boek is voor mijn gevoel in spreektaal geschreven en in zeer eenvoudige taal. Daar is op zich niks mis mee en het past bij het personage. Toch ergerde ik mij er wel eens aan. Ook kwam ik een aantal stijlfouten tegen zoals de hond die zomaar ineens opduikt, zonder dat er in de scène er voorafgaand is getoond dat die met haar meeliep. Vaak zijn er ook een soort aanzetjes die later verder worden uitgewerkt en miste er wel eens een lidwoord of waren er andere incorrecte zinnen.
Maar goed, ik kan het ook niet helpen dat ik daar sterk op gefocust ben. Andere lezers valt dit misschien helemaal niet op.
Het verhaal zelf is zeker aansprekend en ik verwonderde me er continu over hoe je toch in zo'n maalstroom van ellende meegezogen kan worden. Pagina's lang wilde ik tegen Monica schreeuwen dat ze veel te goedgelovig was en dat er heibel van zou komen... wat dan iets verderop waarheid bleek te zijn.
Als achterop niet vermeld had gestaan dat dit waargebeurd was, zou ik het als 'ongeloofwaardig' hebben bestempeld. Ik ben dan ook benieuwd of dit verhaal enigszins geromantiseerd is of is aangepast.
In andere recensies zag ik eveneens terug dat mensen een aantal zaken vreemd vonden (criminele afrekening en de afwikkeling ervan o.a.). Mij zat het dwars dat er buiten beschouwing wordt gelaten hoe de Spanjaarden uiteindelijk het spoor loslaten, want het voelde niet alsof dat erg waarschijnlijk was en ook vroeg ik me af hoe het in hemelsnaam mogelijk is om ruim 6000 euro aan boetes kwijtgescholden te krijgen... Op die punten (en andere) denk ik dat het verhaal gesimplificeerd is omwille van de leesbaarheid, maar dat het daardoor wat incompleet en incorrect aanvoelt.
Verhaal: 4 sterren
Schrijfstijl: 2 sterren